:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2019   12:34

0

959

Monografija o novobrdskoj Crkvi Svetog Nikole

Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije objavio je monografiju "Crkva Svetog Nikole - katedrala grada Novog Brda", autora doktora Marka Popovića i Igora Bjelića.

 

Na srpskoj srednjovekovnoj tvrđavi Novom Brdu, nedaleko od Gračanice, pod okriljem Uneska izvedeni su veliki konzervatorski radovi. Tada su za arheologa Marka Popovića ostaci katedarale Svetog Nikole bili i novi izazov, jer je taj lokalitet bio istraživan pre sedam decenija.

"Ispostavilo se da je ta katedrala u smislu razvoja srpske sakralne arhitekture značajnije mesto imala nego što smo mi i pretpostavljali. Katedrala je podignuta negde sredinom 14. veka a onda je dograđena u doba despota Stefana Lazarevića i posle 1455. nažalost pretvorena u džamiju. Posle sto godina je srušena u jednom zemljotresu", objašnjava Marko Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Zahvaljujući autorima Popoviću i Bjeliću dočaran je i izgled katedralnog hrama gde je u 15. stoleću boravio i gračanički episkop.

"Važno je bilo da se objavi dvojezično jer se u interpretaciji te katedrale u lokalnoj celini dole, znači u Prištini, falsifikuje, proglašava se za katolčki hram. Naravno, kao što se za celo Novo Brdo tvrdi da nikada Srba tamo nije bilo, ovo je obraćanje svetskoj naučnoj javnosti", dodaje Popović.

Pored novobrdske tvrđave svakodnevno prolaze pravoslavci koji opstaju nadomak manastira ćerke kneza Lazara, Svetih Arhanđela iz 14 stoleća.

Izvor: RTS

novo brdosv. nikolaobnova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva