:

:

TV Most

Foto: Vijesti / Savo Prelević

clock

Jun 01, 2022   17:08

0

119

Montgomeri: Kurti glavni krivac što pravi dijalog ne postoji

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri, ocenio je da ne postoji pravi dijalog između Beograda i Prištine, kojem posreduje EU, a kao glavnog krivca za to označio je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "zbog stalnih provokacija i nespremnosti da poštuje postignute sporazume".

 

Montgomeri smatra da se sve tri strane, Beograd, Priština i EU, samo pretvaraju da se nešto događa u vezi sa dijalogom i poručio za Kosovo onlajn da bi svi, a posebno EU, trebalo da prestanu da koriste reč "dijalog".

"Ne postoji pravi dijalog između Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija. Postoji jednostavno patetičan izgovor i pretvaranje da se nešto suštinski dešava kada se ne dešava, a nije se dešavalo godinama. Postoji mnogo razloga za to, a krivica pada na obe strane. Primarni problem je Kurti, čije stalne provokacije i nespremnost da se poštuju formalni sporazumi, koje su postigli pregovarači kosovskih Albanaca u Briselu pre nekoliko godina", rekao je Montgomeri.

On je upitao zbog čega bi Srbija pravila dalje ustupke kada druga strana ne poštuje postignute dogovore.

"Dakle, sve strane govore o dijalogu, ali nisu ozbiljno uključene u njega. Da su EU i SAD ozbiljno razmišljale o promeni situacije, odavno bi reagovale daleko snažnije na Kurtijeve postupke. Činjenica da nisu, pokazuje slabost i nedostatak odlučnosti. To je prepoznato u celom regionu. A, to zauzvrat ima šire implikacije na druge oblasti nestabilnosti u regionu", rekao je Montgomeri.

On kaže da Kurti nema politiku kako da poboljša životni standard na KiM, kako da privuče strane investicije i generalno poboljša uslove na KiM.

Montgomeri je rekao da je celokupna Kurtijeva politika zasnovana na raspirivanju mržnje prema Srbima i strahu od njih, zbog čega, kako je naveo, najavljuje nove provokacije kako bi zadovoljio svoju bazu podrške.

"Realnost je da je pitanje Kosova važno za Srbiju i prepreka je njenom napretku ka EU. Ali životni standard i prihod po glavi stanovnika u Srbiji rastu. Beograd je najdinamičniji grad u regionu. Napreduje u privrednom i infrastrukturnom razvoju. Kosovo, s druge strane, opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj pomoći i doznakama iz inostranstva", rekao je bivši ambasador SAD.

On je podvukao da bi Kosovo trebalo da se dogovori sa Srbijom da bi imalo šansu da napreduje.

"I umesto da radi na tome, rukovodstvo ide lakšim putem, nastavljajući da potpiruje sukob sa Srbijom i kosovskim Srbima", zaključio je Montgomeri.

Izvor: T a n j u g, Kosovo Onlajn

Vilijam MontgomeriAljbin Kurtidijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva