:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2019   18:12

0

287

Moskva: Bombardovanje Jugoslavije od strane NATO-a potkopalo mehanizme osiguranja mira u Evropi

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je agresiju država-članica NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine "crnom mrljom" koja će zauvek ostati na reputaciji severnoatlantske Alijanse.

U komentaru na sajtu Ministarstva navodi se da je bombardovanje Jugoslavije od strane NATO-a potkopalo mehanizme osiguranja mira i bezbednosti u Evropi tokom mnogih decenija.

U Ministarstvu su naglasili da kosovski problem nije rešen operacijom Alijanse i da pokrajina ostaje glavni izvor nestabilnosti i krize na Balkanu.

"Da li je i moglo biti drugačije, ako je NATO raščistio put ka vlasti u Prištini bivšim militantima OVK koji su se kasnije oteli kontroli svojih pokrovitelja?", pita se rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Sputnjik.

Dodaje se da je, pod propagandnim izgovorom sprečavanja "humanitarne katastrofe", Kosovo "silom otrgnuto od države Srbije".

U saopštenju se navodi da je upravo NATO postao katalizator realne ljudske tragedije, te zavese iza koje je izvedeno antisrpsko etničko čišćenje koje je primoralo 200 hiljada stanovnika nealbanske nacionalnosti da napusti svoje domove i dodaje da desetine hiljada objekata koje im pripadaju i dalje Priština i kosovski Albanci drže uzurpiranim, dok se ne podstiče povratak raseljenih lica.

"Teško breme odgovornosti za takve akcije i njihove posledice potpuno leže na rukovodstvu Alijanse i njenim članicama koje su učestvovale u agresiji protiv Jugoslavije. Ta crna mrlja srama zauvek će ostati na reputaciji NATO-a. Neće je oprati ni ubrzano učlanjivanje zemalja regiona u Alijansu koji produbljuje podele na Balkanu i nesuglasice u društvu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je dodalo da Alijansa nema nikakve legitimne osnove za takve akcije i time je grubo prekršila osnovne principe međunarodnog prava iz povelje UN, Helsinški zaključni akt, kao i međunarodne obaveze država-članica bloka.

Izvor: Танјуг

RusijaNATO bombardovanje SRJ20 godina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva