:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2022   8:35

0

123

Moskva: Direktni trilateralni razgovori o nuklearki Zaporožje nisu mogući

Rusija smatra da direktni trilateralni razgovori Moskve, Kijeva i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje nisu mogući zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa, rekao je ruski stalni predstavnik pri IAEA Mihail Uljanov.

 „Naravno da bi napredak po tom pitanju mogao biti brži da se vode trilateralni razgovori, ali to je nemoguće zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa“, rekao je Uljanov u intervjuu za TASS.

On je pojasnio da je iz tih razloga generalni direktor IAEA Rafael Grosi angažovan u šatl diplomatiji, i da naizmenično komunicira sa Kijevom i Moskvom

Ruski diplomata smatra da ipak postoje šanse da se postigne dogovor o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje, ali da je prerano govoriti da je on blizu.

„Prošlog ponedeljka je u Parizu održan sastanak generalnog direktora IAEA i ukrajinskog premijera Denisa Šmigala. Koliko je nama poznato, tokom razgovora se detaljno razgovaralo o ovoj temi. Dakle, proces se nastavlja i postoje šanse da se postigne dogovor. Istovremeno, bilo bi prerano reći da se približavamo sporazumu“, izjavio je Uljanov.

Sa proizvodnjom od 6 GW, ukrajinska Zaporoška NE u gradu Energodar je najveće nuklearna elektrana u Evropi. 

Ruske snage preuzele su kontrolu nad postrojenjem u martu 2022. godine i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača,a dve strane se međusobno optužuju za ove napade.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je više puta pozivao na uspostavljanje bezbednosne zone oko Zaporoške NE, a u septembru je Odbor guvernera IAEA usvojio rezoluciju kojom se Rusija poziva da povuče svoje snage sa teritorije elektrane. 

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaratNE Zaporožje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva