:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 27, 2019   18:01

0

208

Moskva razmatra lakše dobijanje državljanstva za sve Ukrajince

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je da je Moskva razmatra mogućnost da se olakša proceduru za dobijanje državljanstva svim ukrajinskim državljanima.

Putin je na konferenciji za novinare na kraju posete Pekingu naglasio da se razmatra mogućnost da se svim državljanima Ukrajine omogući dobijanje ruskog pasoša po pojednostavljenoj porceduri, prenosi agencija Tas.

Prema njegovim rečima, ranija odluka da se dobijanje državljanstva za građane Donjecke i Luganske Narodne Republike "nije bila spontana", da nije doneta naprečac.

"Pre donošenja dekreta izračunali smo koliko ljudi se može prijaviti za državljanstvo, uključujući broj penzionera. Njihov broj bi trebalo da bude oko 30 odsto od ukupnog broja koji bi se prijavio", naveo je Putin.

Putin je 24. aprila potpisao dekret kojim se građanima određenih oblasti u istočnoj Ukrajini olakašava dobijanje ruskog državljanstva.

Kako podseća ruska agencija, u dekretu se navodi da osobama koje su trajano nastanjene u određenim delovima oblasti Donjecka i Luganska daje pravo da se prijave za rusko državljanstvo po olakšanoj proceduri.

Ta odluka je donesena "kako bi se sačuvala ljudska prva i slobode" zasnovane na međunarodnim zakonima, ističe se u dokumentu.

Izvor: RTS, TAS

PutinUkrajinaPeking
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva