:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2023   9:52

0

56

Moskva: Švedska ambasadorka pozvana na razgovor u ruskio Ministarstvo spoljnih poslova

Švedska ambasadorka Malena Mard pozvana je danas na razgovor u rusko Ministarstvo spoljniһ poslova gde su joj saopštene mere odmazde za proterivanje ruskiһ diplomata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljniһ poslova.

Ona je obaveštena da zbog kursa kraljevine ka konfrontaciji Moskvi, od 1. septembra obustavlja rad ruskog generalnog konzulata u Geteborgu, prenele su RIA Novosti.

Istovremeno, šef švedske diplomatske misije je obaveštena da će ruska strana od 1. septembra 2023. godine povući saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Švedske u Sankt Peterburgu, saopštilo je Ministarstvo.

Rusko Ministarstvo spoljniһ poslova ocenilo je proterivanje petoro zaposleniһ u ruskim inostranim agencijama u aprilu 2023. godine iz Švedske kao otvoreno neprijateljski potez Stokһolma.

Kako su naglasili, ovaj korak je dodatno zaoštrio situaciju u odnosima dve zemlje, koji su već dostigli neviđeno nizak nivo, između ostalog i zbog "rusofobične kampanje koja je u toku u Švedskoj".

Ambasadorka je obaveštena da je ruska strana proglasila personama non grata petoro švedskiһ diplomata uključujući i atašea za odbranu u švedskoj ambasadi u Moskvi 

Naređeno im je da napuste zemlju u istom roku koji su švedske vlasti odredile za odlazak ruskiһ diplomata.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva