:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2023   10:04

0

122

Moskva tvrdi da pomera linije fronta na istoku; Kijev: Odbijen napad na Ugledar

Rat u Ukrajini - 342. dan. Uzbuna za vazdušnu opasnost u više ukrajinskih regiona. Moskva tvrdi da ruske trupe ostvaruju postepen napredak na frontu na istoku Ukrajine. Kijev uzvraća da je uspešno odbijen napad na Ugledar. London najavljuje da tenkove "čelendžer" neće isporučiti pre maja.

Predsednik Brazila spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ako to bude potrebno.

"Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema", izjavio je Lula.

Predsednik Brazila je rekao da je potrebno "da okupimo ljude koji će zbog svog uticaja biti poštovani za pregovaračkim stolom i uključimo ih" u proces pregovora.

Lula da Silva je predložio da se mirovni razgovori o Ukrajini održe u širokom međunarodnom formatu koji bi podsećao na grupu G20.

Brazilski predsednik je kazao da je o ovom predlogu već razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Naveo je da će ovaj predlog pomenuti i prilikom susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u februaru i predsednikom Kine Si Đinpingom u martu.

Rusija i Kina pripremile sporazum o isporuci gasa

Rusija i Kina pripremile su nacrt međuvladinog sporazuma o isporuci gasa rutom "Daleki istok", proizilazi iz uredbe objavljene na zvaničnom internet portalu.

Sporazum podrazumeva izgradnju prekograničnog dela preko reke Usuri na području ruskog grada Daljnjerečensk do kineskog grada Hulin.

Napominje se da se ovim dokumentom definišu uslovi saradnje dve zemlje po pitanju snabdevanja gasom, a pomoći će i jačanju koordinacije u energetskom sektoru.

Početkom februara prošle godine kompanija "Gasprom" je potpisala dugoročni ugovor sa Kineskom nacionalnom kompanijom za naftu i gas o izvozu deset milijardi kubnih metara gasa godišnje preko dalekoistočne rute.

"Gasprom" trenutno snabdeva Kinu prirodnim gasom preko gasovoda "Snaga Sibira".

Razvoj Istočne rute snabdevanja gasom između Rusije i Kine povezan je i sa trasom izgradnje gasovoda "Snaga Sibira-2" kroz Mongoliju kapaciteta 50 milijardi kubnih metara godišnje, čiji projekat je u izradi.

(Ria novosti

Ukrajina traži od Makrona borbene avione

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov sastaće se u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Očekuje se da će Reznikov zatražiti od Makrona da pošalje borbene avione u Ukrajinu, dan nakon što je Bajden odbacio tu mogućnost.

U izjavi koju je dao pre Bajdenove izjave u Vašingtonu, Makron je naglasio da potencijalno slanje borbenih aviona u Ukrajinu zavisi od nekoliko faktora: potrebe da se izbegne eskalacija i uveravanja da borbeni avioni "neće dodirnuti rusko tlo".

Gaspromov izvoz gasa u Evropu preko Ukrajine u januaru na istorijskom minimumu

Izvoz gasa ruskog "Gasproma" u EU preko Ukrajine dostigao je 951,4 miliona kubnih metara u prvih 30 dana januara, izveštava ruski poslovni list "Vedomosti", pozivajući se na podatke "Gasproma".

U izveštaju se navodi da je "Gasprom" isporučivao između 41 i 43 miliona kubnih metara dnevno preko Ukrajine tokom druge polovine 2022. Međutim, od 5. januara, dnevne količine su počele naglo da opadaju, sa samo 24,4 miliona kubnih metara dnevno isporučenih do 19. januara.

"Vedomosti" su objavile da je pad prvenstveno rezultat smanjene potražnje za ruskim gasom u Evropi, usred neobično tople i vetrovite zime.

Pripreme za zajedničku vojnu vežbu Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija započele su obuku osoblja za zajedničko upravljanje svojim regionalnim snagama, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, navevši da će obuka trajati nedelju dana.

Ovaj trening je deo priprema za zajedničke vežbe koje će Rusija i Belorusija održati u septembru, navodi se u saopštenju.

(Rojters)

Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima. U strateški važnom gradu Nikolajevu, boravili su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.

"Razgovarali smo o situaciji na jugu Ukrajine, posledicama ruskih raketnih i bespilotnih napada. Posebno smo razmotrili stanje energetske infrastrukture i tempo obnove", naveo je Zelenski.

Ruske snage saopštile su da postepeno napreduju na frontu u istočnoj Ukrajini. Proruske vlasti u Donjeckoj oblasti tvrde da su njihove snage obezbedile uporište u rudarskom gradu, Ugledaru.

Sa druge strane, generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ruske trupe izvele tri raketna udara u poslednja 24 sata, a da je meta jednog od njih bio Harkov.

Kako ističe, uspešno je odbijen napad na Ugledar i Blagodatno, selo severno od Bahmuta.

O tome šta se dešavalo pre početka rata u Ukrajini i Putinovim navodnim pretnjama raketnim udarom, govorio je bivši britanski premijer.

"U jednom trenutku mi je zapretio i rekao: 'Borise, ne želim da te povredim, ali s projektilom bi to trajalo samo minut ili nešto slično'. Veselo", izjavio je Boris Džonson.

Kremlj oštro demantuje. "Nije bilo pretnji raketnim udarima. To je laž. Pitanje je s kojim je ciljem izabrao takvu verziju. Ili je nesvesna, jer možda nije razumeo o čemu je govorio predsednik Putin", odgovara portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iako je bilo najava da bi britanski "čelendžeri" do kraja marta mogli da se isporuče Ukrajini, Ben Volas, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da će tenkovi koje je London obećao Kijevu, biti na liniji fronta pre leta, ne dajući tačan datum. 

Posebnu pažnju održavanju dijaloga Vašingtona i Moskve želi da posveti nova američka ambasdorka u Rusiji.

Pošto je Lin Trejsi predala akreditive, poruku da nije doborodošla "preneli" su joj okupljeni na protestu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Izvor: RTS

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva