:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2019   15:16

0

83

Mošti oca Justina prenete u njegov zavetni hram

Povodom 125 godina od rođenja i 40 od smrti Ave Justina Popovića, u manastiru Ćelije kod Valjeva gde je bio arhimandrit, u prisustvu velikog broja vernika, osvećen je njegov zavetni, troprestolni hram. Nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je sa više vladika Srpske crkve služio mitropolit Amfilohije, u novi hram prenete su mošti oca Justina.

Svojim naslednicima, mitropolitu Amfilohiju, vladikama Atanasiju, Artemiju, Irineju Bačkom i igumaniji Glikeriji, Ava Justin je zaveštao da sav prihod od njegovih dela ulože u "Fond Svetog Jovana Zlatoustog", s obavezom da se u Ćelijama podigne trooltarni hram u čast velikih hrišćanskih svetitelja.

"Želja mu je bila da sav prihod od njegovih prodatih dela, 12 knjiga žitija svetih i preko 40 naslova sabranih dela, da sav prihod ide u gradnju crkve posvećene Svetom Savi, Svetom mučeniku Justinu filosofu po kojem je uzeo ime i Svetoj prepodobnoj Mariji Egipćanki", kaže mati Glikerija, igumanija manastira Ćelije.

Troprestolni hram projektovao je arhitekta Predrag Ristić. Prvi temelji postavljeni su 2007. godine.

Doktor teologije i profesor Beogradskog univerziteta Justin Ćelijski ubraja se u najveće teološke autoritete Srpske crkve.

Sprečen zbog bolesti da bude u Ćelijama, patrijarh srpski Irinej u poruci naglašava da ime oca Justina pripada celom pravoslavlju.

"On je zaista živi primer podvižnika koji bogoslovstvuje i bogoslova koji je podvižnik. I to je jedini recept i model za pravoslavne danas. Zato su, kako njegove reči za života, njegove divne besede, njegova molitva, nadahnjivale i spasavale živote, tako i njegove knjige produžavaju da to isto čine i danas", kaže vladika bački Irinej.

Otac Justin kanonozovan je 2010. godine. Iz stare crkve manastira Ćelije, njegove mošti sada su premeštene u trooltarni hram.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva