:

:

TV Most

Foto: Književne novine “Svitak”

clock

Decembar 29, 2021   11:55

0

94

Mošu Odaloviću dodeljena književna nagrada „Momčilo Tešić“

Nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu, dodeljena Mošu Odaloviću, književniku iz Smedereva, saopštila je redakcija književnih novina “Svitak” .

Žiri u sastavu: Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović (član) i Branko Stevanović (član), jednoglasno je doneo odluku da se književna nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu, dodeljuje Mošu Odaloviću, književniku iz Smedereva.

Dobitnik nagrade za životno delo, Momčilo Mošo Odalović (Staro Gracko kod Lipljana, 1947) poznati je, tokom dugogodišnjeg prisustva na književnoj sceni višestruko potvrđeni i veoma omiljeni pisac svih generacija čitalaca. Objavio je veliki broj knjiga različitih žanrova. Pored toga, bavi se i ilustrovanjem i opremom knjiga, umetničkom stolarijom, umetničkom fotografijom i skulpturom. Odalović je imenjak i književni drug Momčila Tešića, sa kojim se rado sretao i dopisivao. Poštovalac je srpske jezičke i književne baštine, pa u svojim delima, naročito poeziji, znalački prepliće tradicionalno i inovativno. Najpoznatije njegove knjige su: „Od amebe do bebe“, „Neko je ukrao lastu“, „Mama je glagol od glagola raditi“, „Druže tata, kućni komandante“, „Vetar mi odneo pantalone“, „Baba je tu, ja sam  u Japanu“, „Popravljamo nizbrdice“, „Evo seckam vodu za hrčka“, „Gde je lampino dete“, „Žiča, pčelino čedo“, „Dobro jutro, Velika Hočo“... Za dosadašnji književni rad dobio je niz uglednih nagrada, među kojima su: Vukova nagrada, Nagrada „Desanka Maksimović“, Nagrada „Neven“, Gračanička povelja, Žička hrisovulja, Povelja Zmajevih dečjih igara, Književna nagrada „Politikin Zabavnik“, „Zlatno Gašino pero“, Nagrada „Rade Obrenović“, Nagrada „Gordana Brajović“, „Zlatni ključić Smedereva“, Povelja „Naisa“ i druge, a u Republici Srpskoj proglašen je za Princa Dječijeg carstva.

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za knjige objavljene tokom 2020. godine dodeljena je Ljiljani Krstić za zbirku priča „Dvorac od ruža“ (Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, 2020) i Vesni Radović za zbirku poezije „Kaputić za promrzle ptice“ („Prosveta“ Beograd, 2020).

U najnovijoj zbirci priča „Dvorac od ruža“, Ljiljana Krstić (Kamenica kod Aleksinca, 1950) otkriva nam se kao autor sa izuzetnim smislom za osluškivanje živih bića u prirodi i umećem opisivanja mikrosvetova u okviru svakodnevnih čarolija. Ništa manje, pokazuje i smisao za beleženje skica iz života gradske dece. Brižljivo odabranim temama, u svojim pričama uranja u svet njihovog odrastanja i postepenog sazrevanja, stvarajući skladno, koherentno štivo.

Svojom novom zbirkom „Kaputić za promrzle ptice“, pesnikinja Vesna Radović (Herceg Novi, 1966) predstavlja nam se kao autor zanimljivih savremenih tema i motiva u poeziji za decu. Njeni muzikalni stihovi nose neskrivenu notu istinske radosti i entuzijazma, koja daje autentični zvuk i smisao ovoj zbirci maštovitih i razigranih pesama. Autorka pokazuje znatno versifikatorsko umeće i bogatu leksiku, koji nagoveštavaju njene nove uspele knjige u sferi književnosti za decu.

Književnu nagradu "Momčilo Tešić" dodeljuju književne novine "Svitak" i list za dečju književnost "Momčilo" iz Požege domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva