:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2019   22:19

0

185

Može li haos u Tirani da se prelije na Kosovo

Protesti u Albaniji poprimaju pravac koji može da dovede do destabilizacije, koja miriše na onu iz 1997. (državni udar). Lako sve može da pređe u sukob koji ima šanse da se delimično prelije i na Kosovo.

Protesti opozicije protiv premijera Albanije Edija Rame juče su eskalirali. Opozicija se sukobila sa policijom koja štiti zgradu Parlamenta. Demonstranti su ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobilske gume, kako bi sprečili poslanike vladajućih stranaka da uđu u zdanje. Njima su se pridružili i poslanici opozicije.

Šta se to dešava u Tirani i kome i zašto je Edi Rama stao na žulj? Najbitnije, da li je i koliko je ovaj sukob regionalno opasan?

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, uveren je da ova dešavanja nisu nimalo naivna ni bezopasna, a da je Rama došao u ovakvu poziciju iz dva razloga.

„Rama već godinu unazad pokušava da bude lider svih Albanaca na prostoru Balkana. Drugo, vidljivo je da politički predstavnici u Prištini i Albaniji više ne slušaju svog ’razrednog starešinu‘, to jest, američku administraciju. To je u protekla dva meseca bilo vidljivo pomalo, a u zadnje dve nedelje je sasvim jasno. Ni u Albaniji ni na Kosovu više se ne sluša Amerika i čini se da dolazi do sve većeg uticaja Engleza, koji pokazuju sve žešći pristup celoj ovoj situaciji. A tu je prisutna i Nemačka. Dakle, to su neke od država koje žele da dovedu novu vlast ne samo u Albaniji, već i na Kosovu“, objašnjava Beriša.

Izvor: Танјуг

TiranaprotestKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva