:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2022   18:33

0

78

Može li Španija da postane novi energetski snabdevač Evrope

Španske ambicije na energetskom tržištu su velike, ali potrebno je i učešće Francuske. Trenutno se jedan gasovod završava u Pirinejima. Vizija trgovca zelenim vodonikom između Severne Afrike i Evrope deluje realnije.

Maroko i Španija nisu naročito veliki prijatelji, ali su uzjamno ekonomski zavisni. Takođe i Alžir ne spada u grupu zemalja koje su evropski partneri. Sa ruskom invazijom na Ukrajinu i krajem Severnog toka 2, stvari su se promenile.

Nova geostrateška situacija i Španiji donosi promene. Tradicionalni ekonomski partneri Španije u arapskom i severoafričkom svetu, kao i brojni solarni i vetroparkovi i šest gasovoda (dok je sedmi u izgradnji), počinju da privlače pažnju. Istovremeno je potrebno ojačati veze sa Nigerijom i ostalim snabdevačima sirovina.

Španija više od 21 odsto ukupne energije dobija iz obnovljivih energija, te se zbog toga trenutno ne susreće sa nestašicom energije. Prema navodima španskih medija, ta zemlja bi u budućnosti mogla da postane veći igrač na energetskom tržištu.

Oživljavanje obnovljivih izvora

Španci su, naročito tokom pandemije, otkrili koliko zavise od turizma. Zato žele da iskoriste 140 milijardi evra iz briselskog "Fonda za sledeće generacije" za restrukturiranje energetske infrastrukture, odnosno njen prelazak na obnovljive izvore energije, u šta spada i hidrogen.

Ovu inicijativu podržava i šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen. Ona se interesuje za oživljavanje takozvanog Mid-Kat (Midi Katalonija) projekta, odnosno uspostavljanja gasovoda između Španije i Francuske.

Trenutno u tom delu Španije postoji jedan gasovod, čiji su radovi obustavljeni 2019. a koji je dugačak oko 80 kilometara u ima kapacitet od oko 7,5 milijardi kubnih metara (Severni tok 1 je imao kapacitet od 55 milijardi kubnih metara).

Postoje samo dva mala gasovoda koji idu od Navara iz Baskije do Francuske. Španska ministarka životne sredine Teresa Ribera kritikovala je prethodnih dana Francusku, koja ne želi da učestvuje u daljoj izgradnji, iz finansijskih razloga.

Obustavom Severnog toka 2 je, međutim, ova tema ponovo pokrenuta, kaže španski ekspert za severnoafrička pitanja Injasio Kembrero.

Španija želi da odvoji gas od cene struje

Međutim, premijer Pedro Sančez mora prvo kratkoročno da smanji cene energije, kako bi smirio građane pogođene pandemijom, teškim snežnim padavinama tokom zime, infacijom i sada ekstremnom sušom.

Porez na dodatu vrednost je za struju već smanjen, ali to opoziciji nije dovoljno. Kako bi odvojio cenu gasa koja naglo raste od ostatka tržišta i kako bi obnovljivi izvori energije poput vode, sunca i vetra ponovo bili atraktivni, Sančez se uputio na turu po Evropi u želji da postigne konsenzus u EU.

Neki ekonomski stručnjaci u ovoj situaciji vide ekonomsku i političku šansu za Španiju po ovom pitanju, dok drugi smatraju da su španske ambicije da postane energetski snabdevač iluzorne.

"Jasno je da bismo do 2025. godine, zahvaljujući brojnim solarnim i vetroparkovima, mogli da postignemo cenu od 50 evra po megavatu, dok bi ta cena u Nemačkoj i Francuskoj iznosila između 60 i 70", kaže Luis Merino, glavni urednik španskog magazina Obnovljiva energija, pozivajući se na elektrodistributera "Omel". Time bi Španija postala atraktivniji igrač u snabdevanju energijom.

Promena strategije zahteva vreme

Španija je na primer januara 2022. izvezla više struje Francuskoj nego što je uvezla.

"Zbog male gustine naseljenosti, imamo mogućnost za izgradnju dalje infrastrukture i da ulažemo u geotermalne izvore", kaže Roberto Gomez-Kalvet, energetski ekspert Univerziteta Evropa u Valensiji. Ipak, celokupna strategija trenutne vlade, koja je suštinski ispravna, potrajaće godinama.

Gomez-Kalvet smatra da je odstupanje od uglja pre nekoliko godina bila greška iz ove perspektive. Španija trenutno ima još pet nuklearnih elektrana, a o njihovom gašenju sada više nema govora, naročito ne sada kada Sančez želi da izvozi energiju.

Majorka kao "laboratorija"

Ovaj ekspert smatra da je proizvodnja "zelenog" vodonika skupa i neefikasna.

"Ne vidim da trenutno postoji neka druga opcija koja bi mogla da zameni naftu i gas". Na Majorci se zato trenutno radi na izgradnji prve fabrike zelenog vodonika, koja bi služila kao reper za južnu Evropu. Trenutno se radi o nekoj vrsti laboratorije", kaže Gomez-Kalvet.

Kako bi se Sančezov san da Španija postane izvoznik energije ostvario, potrebno je uvoziti velike količine gasa iz SAD, kaže Roberto Kenteno, bivši rukovodeći španske elektrodistribucije Enagas.

"Nekada smo želeli da uspostavimo vezu sa Francuskom, ali kako bismo u Španiju dovodili gas iz Rusije, a ne obrnuto", ističe Kenteno. Alžir nikako ne može da zameni Rusiju kao snabdevača Evrope.

Španija trenutno raspolaže sa oko 35 posto rezervi tečnog gasa u Evropskoj uniji. Portugalija, koja takođe ima postrojenje za preradu tečnog gasa, podržava Sančeza u njegovoj ambiciji i vidi šansu za svoju državu da više investira u obnovljive izvore energije.

Španski ekspert za severnoafrička pitanja Ignasio Kembrero u trenutnoj situaciji vidi nove geopolitičke probleme koje bi mogle da zadese Španiju.

"Gasovod između Alžira i Maroka, kojim Španija pokriva jedan deo svojih energetskih potreba, trenutno je blokiran zbog političkih obračuna. Ponovnim uspostavljanjem energetskih veza između Alžira, Maroka i Španije stvara se mogućnost za nove probleme poput davanja podrške islamskim teroristima u Africi, a tu je i rešavanje pitanja Zapadne Sahare", smatra Kembrero.

U ovom trenutku je izvesno da će biti sve teže da se izbegnu problematični kompromisi, jer je situacija previše nestabilna.

Izvor: RTS, Dojče vele

ŠpanijaEvropaenergija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva