:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 04, 2022   14:56

0

21

MUP: U Srbiji nisu prisutni policijski službenici NR Kine

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izveštavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.

Kako je navedeno u saopštenju, po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine. Napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

"Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalјa Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou. Još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Podsećamo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu", ističe se u saopštenju.

MUP navodi da je "shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlјe".

"Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilј održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalјa, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije", saopštio je MUP Srbije.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva