:

:

TV Most

Foto: T a n j u g, ilustracija

clock

Mart 27, 2023   17:47

0

87

MUP: Uhapšeno 25 osoba zbog sumnje za poresku malverzaciju, za troje se traga

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije pri MUP-u Srbije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Poreskom policijom, uhapsili su 25 osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama u vezi sa plaćanjem poreza oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara,  dok se za još tri osobe traga, saopštio je  MUP. 

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Sumnja se da su  podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a u ukupnom iznosu od 246.002.930 dinara, čime su za navedeni iznos oštetili budžet države Republike Srbije, javili su iz MUP-a.

Kako se sumnja, novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrednost i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu pokretne i nepokretne imovine i to stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu većem od 117,5 miliona dinara, i na taj način izvršili krivično delo pranje novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, u saradnji sa Ministarstvom finasija, Poreskom policijom Republike Srbije, kao i nadležnim tužilaštvom, i u narednom periodu će nastaviti intenzivno da radi na identifikaciji i procesuiranju svih lica koja vrše krivična dela koja za posledicu imaju oštećenje budžeta Republike Srbije, javljeno je saopštenjem iz MUP-a.

Rad na otkrivanju i procesuiranju krivičnog dela pranja novca i to iz poreskih krivičnih dela, pre svega kroz nezakoniti povrat pdv, za pravna lica koja fingiraju međusobni poslovni odnos, na osnovu čega povlače novac iz budžeta, biće jedan od prioriteta MUP Republike Srbije, navodi se.

Današnja akcija je samo jedna u nizu koje će biti sprovedene u narednom periodu sa jasnom namerom MUP-a da pošalje poruku svima da se neće tolerisati nezakonito bogaćenje i to na teret budžeta Republuke Srbije, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da ta akcija takođe pokazuje spremnost svih državnih organa, a pre svega Uprave kriminalističke policije, Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca da se zajednički suprotstavimo ovom vidu kriminala.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g, ilustracija

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva