:

:

TV Most

Foto: Telegrafi

clock

Mart 07, 2020   8:12

0

312

Mustafa: Grenel rekao da će Vašington uvesti sankcije Prištini ako ne ukine taksu bezuslovno

Izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel preneo je predsedniku Demokratskog saveza Kosova Isi Mustafi da će Vašington uvesti sankcije prema Prištini, ukoliko nova kosovska vlada bezuslovno ne ukine taksu na srpske proizvode.

 

"Danas sam sa Grenelom razgovarao telefonom, i upozorio je na sankcije preko MCC sredstava", rekao je Isa Mustafa prištinskim medijima u dodao da bi taksu trebalo ukinuti bezuslovno, jer to savetuju Sjedinjene Države.

"Taksa ne donosi dobro Kosovu, taksa bi trebalo da bude ukinuta, jer naš saveznik kaže da je treba ukinuti bezuslovno i da se ne deluje odmah sa reciprotitetom, rekao je Mustafa.

"I na osnovu toga moramo da ukinemo taksu, sa svim našim saveznicima moramo da se konsultujemo, očekujući da Srbija reaguje", dodao je Mustafa, predsednik jedne od dve kaolicione stranke u kosovskoj vladi.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta pokrenuti postepeno ukidanje takse na srpske proizvode, da bi od prvog aprila taksa bila potpuno ukinuta.

Kurti je zatražio da Beograd u međuvremenu prestane sa lobiranjem za proti priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U suprotnom, Kurti je najavio reciprocitet prema politici Beograda i mogućnost vraćanja takse od 15. juna.

Izvor: RTS

Ričard GrenelIsa MustafaKiMdijalog BG-PRtaksesankcijeSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva