:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Mart 01, 2020   15:11

0

174

Mustafa poziva poslanike da podrže ukidanje takse

Predsednik Demokratskog saveza Isa Mustafa, jedne od dve vladajuće stranke na Kosovu, pozvao je poslanike skupštine da na sutrašnjoj vanrednoj sednici podrže vladu da što pre ukine taksu na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine.

Mustafa je na Fejsbuk nalogu napisao da su SAD najmoćniji saveznik Kosova, pa bi zahtev za ukidanje takse trebalo da bude ispoštovan, dodajući da DSK u potpunosti podržava momentalno ukidanje takse.

Mustafa tvrdi da se Beograd putem takse predstavlja kao žrtva na međunarodnom planu.

"Nakon prošlogodišnjih izbora za Evropsku komisiju, a posebno nakon veoma aktivnog angažmana SAD-a sa specijalnim izaslanikom predsednika Trampa, ambasadorom Grenelom, taksa objektivno ostaje samo relikvija, koja Srbiji služi kao žrtva na međunarodnoj areni, a nekima na Kosovu kao jedino sredstvo za političku nestabilnost", napisao je Mustafa.

Mustafa piše da bi na sutrašnjem sastanku Skupštine Kosova poslanici trebalo da glasaju za ukidanje takse, kao što to zahteva Amerika.

"Verujem da će na sutrašnjem sastanku Skupštine podržati Vladu i premijera Kurtija da ukinu taksu. Da bude uklonjena kako zahtevaju SAD. Nisam siguran da je bilo koja od parlamentarnih grupa ili članova Skupštine ili vlade našla snažnijeg, zaslužnijeg i posvećenijeg partnera od Sjedinjenih Država za državu i državnost Kosova", naveo je Mustafa.

Takođe je naveo reciprocitet, rekavši da ukoliko Beograd ne ukloni trgovinske barijere, DSK je obavezna da primenjuje mere reciprociteta posle perioda koji vlada treba da usaglasi sa SAD i EU.

Sutrašnja vanredna sednica skupštine zakazana je na zahtev opozicije čiji se jedan deo protivi ukidanju takse.

Premijer Aljbiun Kurti najavio je u četrvtak da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.

Izvor: RTS

KiMMustafatakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva