:

:

TV Most

Foto: Telegrafi

clock

Februar 21, 2020   20:40

0

220

Mustafa: Reciprocitet da bude koordinisan sa SAD

Lider Demoktratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da je koordinacija sa SAD neophodna po pitanju mere reciprociteta. Mustafa je govoreći o taksi od 100 odsto na srpske proizvode i merama reciprociteta, istakao da je važno samo jedno - koordinacija sa Amerikom, prenosi Gazeta Ekspres.

"Od suštinske je važnosti da proces bude koordiniran sa SAD kao našim strateškim partnerom. Ostalo je pitanje modaliteta", naglasio je Mustafa.

Pokret Samoopredeljenje i DSK najavili su da će taksu na srpske proizvode zameniti merama reciprociteta, međutim, SAD zahtevaju ukidanju takse, ali ne i reciprocitet, podseća Gazeta Ekspres.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel naglasio je da se taksa ukine i da se time završi sa pričama sankcionisanja.

Pozivi za ukidanje takse upućeni su i od američkog državnog sekretara Majka Pompea, kao i od ambasadora SAD na Kosovu Filipa Kosneta.

Kancelarija za medije Samoopredeljenja, saopštila je, međutim, da po pitanju reciprociteta stoji iza onoga što je dogovoreno sa DSK i nakon što su SAD pozvale na neodložno ukidanje takse, bez nametanja daljih mera, kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da će nametnuti potpuni reciprocitet.

"Zamenićemo taksu od 100 odsto i primeniti puni trgovinski reciprocitet sa Srbijom kao i sa bilo kojom državom. Taksa je bila odluka prethodne vlade. Nismo za takse kao kaznenu meru protiv potrošača, već za reciprocitet kao zaštitnu meru u prilog proizvođača", poručio je Kurti na Konvenciji kosovskih proizvođača.

Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri poručio je da lider mora donositi odluke koje možda nisu popularne, ali su neophodne za budućnost i da taksu treba ukinuti.

"Teške odluke čine vođu uspešnim. Nisu uvek to popularne odluke u sadašnjosti, ali neophodne za budućnost. Vreme je za teške, ali neophodne odluke. Vreme je za ukidanje takse. Procene o reciprocitetu mogu se obaviti u hodu", istakao je Haziri.

Ni kosovski predsednik Hašim Tači u intervjuu za Bi Bi Si na srpskom nije podržao uvođenje mera reciprociteta.

"Ne smemo donositi populističke odluke – kako bi se reklo kako kažnjavamo Srbiju, a zapravo time napuštamo Evropsku uniju i SAD", rekao je Tači.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo je taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru 2018, podseća Gazeta Ekspres.

Izvor: Kosovo Onlajn

Isa MustafataksereciprocitetSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva