:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Januar 18, 2020   11:27

0

53

Mustafa: Sa Samoopredeljenjem ne pregovaramo logikom svršenog čina

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da stranka na čijem je čelu ne pregovara logikom svršenog čina koju nudi Samoopredeljenje. U intervjuu za prištinsku Kohu Mustafa je poslednje pismo koje je toj stranci upućeno od stane Aljbina Kurtija nazvao “ideološkim esejom”. Eventualnu koaliciju sa PS lider DSK ne smatra ishitrenom odlulkom već potrebom za promenama.

Mustafa kaže da vladajuću koaliciju s PS-om smatraju prioritetom, mada nije naznačio da li povlače zahtev za preuzimanjem funkcije predsednika kosovske skupštine, na kojuj se trenutno nalazi Glauk Konjufcem.

I vi i PS već ste  izneli svoje stavove. Može li poslednje pismo Kurtija da dovodede do sporazum ili kraja pregovora?

Pismo mi se činilo više ideološkim esejem nego odgovorom na naš predlog, koji smo predstavili na njihov zahtev 8. Januara. Takođe i Kurtiju smo poslali odgovor pismenim putem 15. januara.

Napori za takvu koalicij više se tumače kao rezultat pritiska javnosti nego kao volja obe stranke. Da li bi oba politička subjekta trebala da budu pritiskom javnosti ili pritiskom programske odlučnosti?

Koalicija sa PS rođena je kao politička volja. Ali se tom voljom treba da se upravlja svaki subjekat, a ne pritiskom javnosti i medija. Koalicija nije ni obaveza ni pritisak, već je izraz obostranog poverenja i uverenja da se program upravljanja koji služi Kosovu može zajednički sprovesti.

Posredstvom opozicione saradnje DSK ima dvogodišnju istoriju približavanja PS-u- koja se događa posle godina konsolidovanog animoziteta. Da li je pokušaj zajedničkog upravljanja rezultat potrebe za promenom ili posledica crvenih linija, definisan od strane obe partije?

Imali smo crvene linije za DPK. Razloge smo objavili u javnosti. Dok smo koaliciju sa PS-om smatrali prioritetom. Ne da imamo programsku blizinu, već da moramo da izvršimo promene koje smo građanima posvetili.

Da nije bilo crvenih linija, sigurno se politička scena ne bi suočila sa recidivom zastoja. Da li politika dolazi sa crvenim linijama ili s programskim ponudama?

U situaciji kada partneri poštuju sporazume i kada poverenje nije ugroženo, koalicije su razumnije i zdravije na programskoj osnovi.

Javnost još ne zna šta sadrži potencijalna koaliciona ponuda između DSK i PS. Najmanje se o tome razgovaralo u javnosti, a uglavnom se nagađalo o podeli ministarstava i drugih mesta u Skupštini. Dakle, stiče se utisak da pregovarate o delu vlasti, ali ne i za vladajući model. Šta je istina?

Model smo definisali u Programu harmonizovanog upravljanja. Mala vlada, od 12 ministarstava, funkcionalna i jedinstvena. Kombinovani sastav oblasti upravljanja osiguraće da nijedna strana nema monopol nad jednom oblašću, već da zajedno preuzmemo odgovornost za ekonomski razvoj, zakon i red, obrazovanje, zdravstvo i druge oblasti. Podela odgovornosti odvija se u skladu sa građanskim poverenjem; PS je dobio 29 poslanika, DSK 28 poslanika. DSK ne zahteva i ne uzima od PS-a, jer ona nije pobedila, mi nemamo 61 poslanika, već 29, tako da dve stranke načelno dele vlast i odgovornost za rezultate i neuspehe. 

S vašom najnovijom ponudom, situacija bi se trebala vratiti na period od 26. decembra. Da li zaista mislite da je politički korektno revidirati odluku koju je i vaša stranka usvojila? Predsednik Skupštine je biran bez ikakvih problema. Zašto sada zahtevate povraćaj te pozicije?

Nakon 26. decembra, kada je predsednik parlamenta izabran bez dogovora, PS nas je pozvao da nastavimo pregovore o sporazumu. 26. decembra smo bili uvereni da se PS povukla iz sporazuma s nama, tako da smo glasali za predsednika skupštine sa dobrim namerama da konstituišemo skupštinu. Dakle, nije DSK ono na smo smo želeli da se vratimo pre 26. decembra, već PS. DSK ne može da pregovara sa logikom svršenog čina PS-a. Nismo u ratu; samo logika rata kojom se zauzima teritorija jedne zemlje a potom se dogovara o drugoj teritoriji, ali ono što sam zauzeo ostaje moje !?

Da li je DSK uspela da realizuje ponudu od 8. januara, a da ne dozvoli da proces teče do ove tačke?

Ponuda se realizuje kao volja obe strane. Osmog januara obe strane su ustanovile da idemo napred i da se volja za koalicijom potvrđuje, ali dan kasnije druga stranka nije pokazala spremnost da prihvati rešenje koje smo ponudili.

Međutim, kako se čini u javnosti, DSK se suočava sa jedinstvom u pogledu koalicije sa PS. Kakva je je vaša pozicija? Zašto ovaj skepticizam nekih ljudi iz DSK?

Za rešenje koje smo ponudili 8. januara, svi smo bili jedinstveni. Za vladu.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMDSKSamoopredeljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva