:

:

TV Most

Foto: Reporteri

clock

Septembar 24, 2020   13:30

0

106

Mustafa se prvi put pred sudijom izjašnjava da li je kriv

Jedan od osnivača tzv OVK Salid Mustafa, koji će danas biti prebačen u Hagu u pritvor Specijalizvanih veća Kosova, poznatih kao Sud za zločine OVK, u najkraćem roku će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak, pred kojim će moći da se kratko izjasni o krivici povodom optužbi koje ga terete.

Ukoliko prilikom prvog pojavljivanja pred sudijom ne bude imao svog angažovanog branioca, sekretar suda će mu u kratkom roku staviti na raspolaganje branioca po službenoj dužnosti, koji će moći da ga zastupa i u daljem toku postupka, predviđeno je Pravilnikom o postupku i dokazima tog suda.

Mustafi će na tom prvom ročištu najpre biti pročitana optužnica na jeziku koji razume i biće obavešten da ukoliko to želi, može odmah da se izjasni da nije kriv ili prizna krivicu, a istovremeno će biti obaveštan da to može i da odloži, te da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, "ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi".

Pravilnik predviđa i da u svakom trenutku pre okončanja postupka, a po mogućstvu pre početka postupka, specijalizovani tužilac i odbrana mogu da sklope pisani sporazum o priznanju krivice kojim će precizirati konkretnu kaznu ili raspon kazne, u zavisnosti od toga šta je primereno, kao i eventualne odštete žrtvama.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak treba da preduzme sve mere za ekspeditivnu pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.

Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je ranije danas Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice, koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva