:

:

TV Most

clock

Jul 01, 2015   12:05

0

126

Mustafa: Imovina na Kosovu je kosovska

Smatra da tvrdnje da je investirala u imovinu na Kosovu, Srbija treba i da argumentuje.

U intervjuu za radio Dojče vele, Mustafa kaže da je "srpska delegacija u Briselu otvorila mnogo problema vezanih za imovinu o kojima se ne može diskutovati".

"Ustavom Kosova i Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno", tvrdi Mustafa u izjavi za Dojče vele.

Upitan da li je optimista u pogledu postizanja sporazuma Beograda i Prištine, Mutafa kaže:

"Vrlo smo blizu postizanju sporazuma o slobodnom kretanju na mostu preko Ibra. Srpska strana više taktizira oko odlaganja sporazuma nego što za to ima argumente", rekao je Mustafa i dodao da se može reći da je sporazum o pozivnom broju već postignut.

Dodao je da obe strane žele da svi sporazumi ođednom budu potpisani. Kosovska delegacija insistira da sporazumi budu potpisani u paketu sa sporazumom o Zajednici srpskih opština, koju Albanci nazivaju asocijacijom, sporazum o energetici i o otvaranje mosta preko Ibra.

Mustafa, međutim, tvrdi da su stavovi Beograda i Prištine o energetici jako udaljeni.

Ocenivši da je poslednja runda dijaloga bila veoma naporna i teška, kosovski premijer je kazao da je pitanje Zajednice srpskih opština "vrlo osetljiva oblast", te da je potrebno jako mnogo pažnje kako ne bi bila, kako je rekao, formirana treća vlast na Kosovu jer bi to bilo suprotno sa kosovskim Ustavom i zakonima.

Smatra da Zajednica srpskih opština ne treba da ima izvršnu vlast niti da igra ulogu centralne vlasti.

"Treba pronaći modus koji bi zadovoljio potrebe opština sa većinskim srpskim stanovništvom i koji bi bio u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Ali, treba omogućiti da centralna i lokalna vlast imaju jasna ovlašćenja kako ne bi dolazilo do međusobnih sukoba. Tu smo imali mnogo poteškoća da se usaglasimo sa srpskom delegacijom", rekao je Mustafa.

Kosovski premijer, doduše, kaže da srpska strana nije eksplicitno postavila zahtev o izvršnim ovlašćenjima ZSO ali da se to jasno vidi iz razgovora o toj temi. "Nismo se složili sa tim i nemamo ustavnog prostora za tako nešto. Asocijacija treba da podržava rad opština, promoviše demokratiju i njihov razvoj u oblasti obrazovanja, zdravstva ...", rekao je Mustafa.

Upitan koji su razlozi zbog kojih se most preko Ibra ne otvara, Mustafa je kazao da za to nema nikakvog opravdanja.

"Most bi mogao prvo da se otvori za kretanje građana a kasnije i za prolaz vozila. Nismo postavljali uslove kako će se kretati vozila u severnom delu Mitrovice jer je to lokalno pitanje. Ali, važno je da se otvori put i da ljudi mogu da se slobodno kreću", rekao je Mustafa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva