:

:

TV Most

Foto: Muzej Nikole Tesle

clock

Decembar 04, 2022   12:48

0

26

Muzej Nikole Tesle sutra proslavlja 70 godina od osnivanja

Muzej Nikole Tesle sutra proslavlja 70 godina od osnivanja, najavili su iz Muzeja. Osnovan kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji jedini je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle.

Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva uvrstio u Registar "Pamćenje sveta" što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Na nacionalnom nivou Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzjeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više od 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1000 Teslinih planova i crteža.

Paralelno sa zaostavštinom, u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građa nastala tokom rada muzeja.

Zvanicama će se obratititi direktorka muzeja Ivona Jeftović i ministarka kulture Maja Gojković.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva