:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Jun 30, 2020   19:49

0

271

Na 26. redovnoj sednici SO Severna Mitrovica usvojen prvi budžetski cirkular za 2021. godinu

Na 26. redovnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojena je odluka o davanju opštinskog zemljišta na dugoročno korišćenje, usvojen je prvi budžetski cirkular za 2021. godinu a predstavljen je i izveštaj o progresu izgradnje Sigurne kuće u Zubinom Potoku.

Pre početka sednice, v.d. gradonačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Spirić je podsetio da je korona virus i dalje prisutan i apelovao na građane da poštuju propisane mere i nose zaštitnu opremu.

“Želim da podvučem, bez etničkih podela, zdravlje svih ljudi je na prvom mestu. Vodeći se time i mi smo preduzeli par koraka, na preporuku Ministarstva lokalne samouprave, kada su u pitanju mere Kriznog štaba, i one se odnose na rad ugostiteljskih objekata, nošenja zaštitne opreme i dezinfekcije prostora” rekao je Spirić.

Sa 13 glasova “za”, usvojen je predlog odluke o davanju opštinskog zemljišta na dugoročno korišćenje kompaniji MTS d.o.o Kosovska Mitrovica.

“Smatram da je za jačanje ekonomskog razvoja ali svakako i telekomunikacije i unapređenja IT sektora, da MTS korisnici, bez obzira na etničke razlike, koriste usluge kompanije. Smatramo da kao i u čitavom svetu, u razvijenim zemljama, postoji partnerstvo ali i zakon koji omogućava zakup od 99 godina” rekao je Spirić.

Odbornike je sa detaljima predloga upoznala glavna izvršna službenica administracije opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

“Dodela opštinskog zemljišta za dugoročno korišćenje, u ovom slučaju MTS-u, koji je i podnosilac molbe, upućena je kancelariji gradonačelnika opštine Severna Mitrovica i želim da vas obavestim da su preduzeti svi zakonski koraci o dodeli zemljišta na dugoročno korišćenje. Govorimo o površini od 86 kvadratnih metara i parceli pored, od 267 kvadratnih metara. Lokacija se nalazi na samoj obali reke Ibar i ukupna površina koju predlažemo da odobrimo na dugoročno korišćenje je 353 kvadratnih metara. U izradi ovog predmeta smo se konsultovali sa još dve druge opštine, kroz primere završenih procedura, a to su opština Vučitrn i opština Gračanica” rekla je ona.

Zakup opštinske imovine će iznositi 0.50 evra po kvadratnom metru a izgradnja ovakvog objekta će izmeniti i izgled grada, dodaje Hodžić.

“MTS d.o.o se složio da će za većinu institucija koje funkcionišu u opštini Severna Mitrovica, obezbediti besplatne usluge wifi-a. Ono što je jako značajno je segment zapošljavanja zato što se mts založio i u celom procesu pregovaranja obećao da će se znatan broj naših sugrađana zaposliti u njihovoj kompaniji. Izgradnja ovakvog objekta će izmeniti i izgled našeg grada” rekla je ona.

Predlog za usvajanje prvog budžetskog cirkulara za 2021. godinu predstavila je takođe Adrijana Hodžić.

Govoreći o prvom budžetskom cirkularu za 2021. godinu opštine Severna Mitrovica, glavna izvršna službenica kaže da je on umanjen za 1.300.000 evra.

“Ovo je zaista ogromna suma i napravljena je velika nepravda i ogrmona šteta. Dosadašnji budžet nije bio dovoljan za funkcionisanje i apsolutno nije zadovoljavao potrebe koje imaju građani i institucije u Severnoj Mitrovici. Opštini Severna Mitrovica u narednoj godini prvim cirkularom dodeljeno je 5.075.902 evra. U s ektoru administracije 2.132.127 evra, u sektoru zdravstva 1.438.046 evra i u sektoru obrazovanja 1.505.729 evra” navodi Hodžić.

Ona dodaje da su najviše oštećeni sektori plata ali i kapitalnih jedinica.

“Zabrinjavajuće je što 1.300.000 evra iz našeg budžeta nije prebačeno u neku drugu kategoriju u našem budžetu i njih uopšte nema u okviru našeg budžeta. U istoj situaciji su i ostale opštine širom Kosova” kazala je Hodžić.

Budžetski cirkular je usvojen sa 13 glasova “za”.

Glavna izvršna službenica je predstavila i izveštaj o progresu izgradnje prve regionalne Sigurne kuće, koja je juče svečano otvorena u Zubinom Potoku u naselju Zupče.

“Mi kao opština i vi kao odbornici SO Severna Mitroviaca, imate pravo da budete ponosni zbog ovakvog projekta, zato što je opština Severna Mitrovica ta koja je problematiku porodičnog nasilja tretrira ozbiljno i često a i sama izgradnja je započeta inicijativom ove skupštine. Prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji četiri opštine na severu Kosova, a oni su pravosnažni.” rekla je ona i dodala da joj je čast što je pratila realizaciju projekta i zahvalila odbornicima i građanima na ukazanom poverenju.

Sa 14 glasova “za”, usvojen je i zahtev Ministarstva lokalne samouprave, kojim lokalne skupšne daju saglasnost postupku osnivanja nacrta administrativnog uputstva o osnivanju sastava i nadležnog odbora u skupštini.

Sednici je prisustvovalo 16 od ukupno 19 odbornika a održana je u sali Javnog-komunalnog preduzeća “Standard”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

SO Severna MitrovicaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva