:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 27, 2023   15:15

0

178

Na današnji dan pre 24 godine oboren nevidljivi F-117: Branili smo svoju zemlju i ponosni smo na to

Nevidljivi jurišni avion F-117, ponos američke avijacije, pogođen je trećeg dana od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, 27. marta 1999. godine, tačno u 21.41 kod sela Buđanovci. To je bio prvi avion NATO koji je oboren nad Srbijom, pišu Novosti.

Ovaj događaj odjeknuo je snažno u svetu, jer je jedna mala zemlja poslala poruku da se srcem i veštinom može suprotstaviti naprednoj mašineriji.

Taj dan je već godinama povod da se pripadnici Trećeg diviziona 250. brigade okupe i obeleže svoj podvig. I večeras će se naći u restoranu Doma vazduhoplovstva.

,,Slavićemo u kući našeg vazduhoplovstva”, kaže potpukovnik Đorđe Aničić, koji je komandovao otvaranjem vatre na stelt avion NATO.

On podseća i da je Treći divizion rasformiran 2007. godine, a u sastav Vojske Srbije je vraćen 2020. godine.

Mnogo toga se događalo i sa vojskom i sa statusom vojnika i oficira koji su se oduprli agresiji NATO, ali raketaši nikad nisu odstupili.

,,Branili smo svoju zemlju i ponosni smo na to”, kaže Aničić.

Obaranje aviona F-117 je ostalo zabeleženo u Ratnom dnevniku rada jedinice Đorđa Aničića.

“Odjednom na pokazivaču osmatračkog radara, na azimutu 195 uočavam cilj, na daljini od 23 kilometra. Kažem, Dani, ovaj ide na nas! Na daljini 14-15 km i azimutu 210 stepeni rukovalac gađanja potpukovnik Zoltan Dani je naredio traženje cilja. Ja sam naredio antena - uključeno je zračenje nišanskog radara. Tog momenta počinje igra mačke i miša. Zračimo više od 10 sekundi neuspešno tražeći cilj. Naređujem prekini traženje - ekvivalent! Posle nekoliko trenutaka Dani naređuje traženje cilja na azimutu 230, a ja momenat zračenja. Veoma brzo, za par sekundi, cilj je pronađen, točkići su škljocnuli više puta, ali operatori ručnog praćenja nisu mogli da ga prihvate. Ponovo vidim cilj na azimutu 240 stepeni i daljini od 14 km. Cilj vrši manevar kursom, lepo se vidi na pokazivačima osmatračkog radara. Pokušavamo isti postupak treći put na azimutu 240. Stariji vodnik Matić je tada uzviknuo daj ga, daj ga, imam ga. Točkići su škljocnuli i operatori su ga prihvatili. Azimut 250 stepeni, daljina 13 km. Na komandu Danija cilj uništi, ,,nevidljivi" je pao u blato Buđanovaca", navedeno je u dnevniku.

Izvor: Kosovo onlajn / Novosti; foto: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva