:

:

TV Most

Foto: Radio Mitrovica sever

clock

Novembar 06, 2022   9:30

0

132

Na hitnoj sednici SO Severna Mitrovica gradonačelnik i odbornici SL podneli ostavke

Hitna sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica počela je u tačno u 9 časova. Gradonačelnik i odbornici SL podneli ostavke.

Na današnjoj sednici dnevnim redom je predviđena jedna tačka, a to je razmatranje političko bezbednosne situacije. Na početku je gradonačelnik Milan Radojević podneo ostavku. Pročitao je tekst ostavke, odbornici su ispratili aplauzom a potom je usledilo obraćanje.

“Upoznati ste da je ova opština jako dugo pokušavala da sačuva mir i stabilnost. Jako dugo se radujemo izgradnji suživota sa komšijama Albancima, Bošnjacima, Romima, Turcima i mislim da smo u prethodnom periodu bili uspešni što se toga tiče. Ovaj grad je pamtio mnogo teška vremena, preko hiljadu napada na glavnom mostu, međuetnički sukob, ali vašim predanim radom, ali i prethodnog gradonačelnika, koliko toliko uspeli smo da stabilizujemo situaciju i da se fokusiramo na razvoj grada. Međutim, u prethodnom periodu, potezi Prištine prete da uruše sve ono što se godinama gradilo, a podsetiću vas da je ova opština nastala kao rezultat Briselskog sporazuma, ali nas potezi Prištine dovode do toga da se Briselski sporazum ruši. Samim tim, dovodi se u pitanje dalje postojanje ove opštine i naše učešće u istoj. Želim da verujem da ćemo sačuvati mir i suživot koji smo izgradili, i ako se vi pitate, nemam nikakve dileme da ćemo uspeti u tome. Problem je što na vaše i naše odluke pokušava da utiče neko u Prištini, ko uopšte ne živi ovde ali misli da zna šta nama treba i šta je bolje za nas. Sve te odluke su dovele do toga da smo juče održali zajednički sastanak sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba na severu Kosova, gde smo zajedno doneli odluku o napuštanju svih kosovskih institucija” rekao je Radojević.

Više puta smo na sednici razmatrali političko-bezbednosnu situaciju, apelovali, molili, da centralne vlasti u Srbiji ne pritiskaju Srbe, da nas ne dovode u nezgodnu situaciju, međutim situacija se iz dana u dan pogoršala, dodao je Radojević.

“Krenulo je od septembra prošle godine, sa jednostranim odlukama, nastavilo se iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec. U razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice koji su dolazili ovde, imali smo sastanke sa njima i njima ukazivali da jednostrani potezi koje vuče Priština ne doprinose miru i stabilnosti i da ne mogu biti sprovedene na terenu. Nažalost, oni su u jednom trenutku dali podršku tim potezima, ali kasnije kada su uvideli da Srbi nisu zainteresovani ni za preregistraciju, niti da prihvate jednostrane poteze, niti su oduševljeni prisustvom specijalnih jedinica i otvaranja baza, za koje možemo reći da su i sa vojnom namenom na severu Kosova, narodu je stvarno dozlogrdilo” rekao je on.

Narod je od nas tražio da preuzmemo odgovornost i narod je od nas tražio da im pomognemo a sa obzirom da institucionalno nismo bili u mogućnosti da im pomognemo, ono što možemo jeste da podnesemo ostavke, rekao je Radojević i dodao da kao gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica podnosi neopozivu ostavku na ovu funkciju, da se vraća među građane, ali borba tu ne prestaje, već se ona i dalje nastavlja, da ne odustaju od borbe za slobodu, borbe za suživot, i mirnog rešenja svih problema.

“Izjavljujem sa punom odgovornošću da kao član SO Severna Mitrovica sa izborne liste političkog subjekta „Srpska lista“ podnosim neopozivu ostavku na položaj člana SO Severna Mitrovica zboh trenutne političke situacije prouzrokovane jednostranim potezima vlasti u Prištini, kojima se ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba u našoj, ali i u ostalim opštinama. Ova ostavka je moja moralna obaveza prema svojim sugrađanima koji su me izabrali da ih predstavljam u SO Severna Mitrovica. Biram da budem uz svoj narod i da se borim demokratskim sredstvimaza položaj svojih sugrađana u ovom nedemokratskom društvu. Takođe, osim kršenja ljudskih prava Srba, došlo je do grubog kršenja Briselskog sporazuma, što je dovelo do pogoršanja političko-bezbednosne situacije na teritoriji opštine koju sam vodio. Iz svih navedenih razloga, osećajući moralnu i profesionalnu odgovornost, podnosim neopozivu ostavku na mesto gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica” izjavio je Radojević.

Na ovoj sednici je prisutno 17 odbornika Srpske liste koji su nakon gradonačelnika, takođe podneli ostavke. Tekst ostavke je pročitao predsedavajući SO Severna Mitrovica Nemanja Biševac.

Izvor: Radio Mitrovica sever

SO Severna MitrovicaMilan RadojevićostavkagradonačelnikodborniciSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva