:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 22, 2023   16:27

0

186

Na Jarinju zabrana prolaska i vozilima sa KM tablicama registrovanim u novembru

Policija na punktu Jarinje nastavlja sa zabranom ulaska vozilima KM tablica, ako im je registracija produžena nakon sporazuma Beograda i Prištine o registarskim oznakama dogovorenim 23. novembra u Briselu, uprkos reagovanju iz EU da se produžetkom registracije ne krši sporazum.

Sa terena ima primera da policija zabranjuje ulazak na KiM i vozilima registrovanim istog dana kada je postignut dogovor.

Redakciji RTS-a javio se Ivan Jakšić iz Kosovske Mitrovice, sa informacijom da je noćas vraćen sa Jarinja, jer je vozilo registrovao 23. novembra.

"Bio sam sa suprugom i maloletnom ćerkom koju smo vodili kod lekara. Nisu nam dozvolili da prođemo prelaz Jarinje, rekavši da se zabrana odnosi na sva vozila sa KM tablicama, kojima je produžena registracija od 21. novembra prošle godine. Uzalud smo pokazivali izveštaj sa lekarskog pregleda", preneo je Jakšić.

Dodao je da je za većinu vlasnika automobila sa KM tablicama ovo nov momenat odluke o zabrani, jer je prethodno saopšteno da se zabrana odnosi na vozila čija je registracija produžena u decembru.

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalj Svećlja potvrdio je u sredu 18. decembra da je policija na punktovima Jarinje i Brnjak na severu KiM zabranila ulazak automobila sa tablicama KM (Kosovska Mitrovica), a kojima je registracija produžena od decembra prošle godine.

"Srbija je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine pristala da obustavi izdavanje nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Na osnovu slučajeva predstavljenih na našim prelazima, Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum", napisao je Svećlja na svom Fejsbuk profilu.

Beogradski pregovarač sa Prištinom Petar Petković poručio je da zabrana znači brutalno kršenje i gaženje sporazuma o registarskim oznakama iz novembra prošle godine. Tim sporazumom, dodaje Petković predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi.

Vlada Srbije je u decembru usvojila Uredbu kojom se svim vozilima sa oznakama gradova na KiM produžava registracija do daljnjeg.

Potom su regaovali i iz Evropske unije, koja je garant sporazuma.

Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda vozila sa KM registracijama ne smatra izdavanjem novih tablica, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

Peter Stano je tako odgovorio na novinarsko pitanje o optužbama prištinskih vlasti da je Beograd nastavio sa izdavanjem novih tablica sa oznakama KM, kršeći tako sporazum od 23. novembra prošle godine.

"Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već samo osiguranje i tehnički pregledi. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica", rekao je Stano.

Portparol EU je podsetio da se Priština obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih mera prinude protiv vlasnika KM tablica i zadržavanja "statusa kvo" sve dok se pitanje ne reši u okviru dijaloga na "održivi način", dok se Beograd obavezao da neće izdavati nove KM tablice.

Izvor: RTS

JarinjeKM tablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva