:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2020   14:52

0

133

Na KiM obavezno nošenje zaštitnih masti, ograničeno kretanje građana starijih od 65 godina

Vlada u Prištini donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića, prenosi Koha.

Prema novoj odluci Hotijeve vlade penzioneri i ostali koji imaju hronične bolesti moći će da se kreću od 5:00 do 10:00 sati i od 18:00 do 21:00 časova, ukupno osam sati tokom dana.

"Građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima (dijabetes, hipertenzija i srčane bolesti, hronična bolest pluća, pacijenti sa bubrežnom bolešću, pacijenti sa slabim imunitetom, onkološki pacijenti...) mogu izaći samo u ranim jutarnjim časovima od 05:00 do 10:00 sati i u večernjim satima od 18:00 do 21:00 časova “, navodi se u odluci kosovske vlade.

Pored vrtića, zabranjene su i sportske i kulturne aktivnosti u zatvorenom prostoru.

„Rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti zatvorene su na Kosovu. Svi tržni centri na teritoriji mogu da rade od 05:00 ujutro do 21:00 sati, striktno se pridržavajući mera propisanih u Priručniku za zaštitu od kovida-19, a prvo nošenjem zaštitne maske i stvaranjem uslova za fizičku distancu potrošača ", navedeno je u odluci vlade.

Takođe se zabranjuje obavljenje verskih ceremonija i okupljanje više do pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i drugim javnim površinama.

Vlada je primorana da preduzme mere za sprečavanje koronavirusa, jer se poslednjih nedelja povećao broj zaraženih i preminulih.

Od danas obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru

Vlada privremenih insttucija u Prištini na današnjoj sednici donela je i odluku da su svi građani u obavezi da nose maske izvan svojih domova, prenosi Koha.

"Na današnjem sastanku o preduzimanju mera za sprečavanje širenja i kontrolu infekcije kovid-19 doneta je odluka koja obavezuje sve stanovnike Kosova da nose maske za lice u svim aktivnostima izvan svojih kuća/stanova, kao i održavanje fizičke udaljenosti od 2 m u zajedničkim prostorijama izvan njihovih domova".

Odluka takođe obavezuje sve javne i privatne institucije da dezinfekciona sredstva za ruke i maske za lice drže na pristupačnim mestima, na ulazu objekata, koja mogu da koriste službenici institucija i posetioci, navodi se u odluci vlade.

Izvor: Kosovo online

KiMkoronavirusepidemiološke mere
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva