:

:

TV Most

clock

Decembar 29, 2018   15:10

0

226

Na Koridoru 11 završeno 46,5 km autoputa

 Na Koridoru 11 potpuno su završene dve deonice autoputa u dužini od 46,5 km, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, uključujući i petlju Ljig, izjavio je danas šef projekta izgradnje Koridora11 u Koridorima Srbije Ivan Pavlović.

Završena je deonica Obrenovac – Uba dužine 26,2 km i deonica od 20,3 km Lajkovac – Ljig gde su u završnoj fazi radovi na preostala tri kilometra uključujući i tunel Brančić od 990 metara, rekli su tokom obilaska radova predstavnici Koridora Srbije i podizvođača radova – Energoprojekt niskogradnje.

Oni navode da će ceo autoput biti otvoren za saobraćaj kada bude gotova sanacija ranije izgrađene deonice od Uba do Lajkovca, što se očekuje tokom proleća, a najkasnije u prvim letnjim mesecima.

Na delu autoputa od Uba do Lajkovca, koji je ukupno dug 12,5 km, u dužini od 2,5 km zbog velikih pukotina u asfaltu koje su prouzrokovane korišćenjem neadekvatnog materijala za gradnju, to jest zemlje i blata, sada se ponovo gradi autoput, kažu u Ministarstvu građevine.

Takođe, ističu da se zbog nemara izvođača put jednostavno raspao i pre nego je pušten u saobraćaj i podsećaju da su protiv svih odgovornih podnete krivične prijave.

Pavlović je rekao novinarima da su radovi potpuno završeni od Obrenovca do petlje Ub i od Lajkovca do petlje Ljig.

„Trenutno se izvode završni radovi u tunelu Bančić, dok se na deonici 3 i 5 izvode radovi na tehničkom prijemu i u proceduri je prijem kompletnog objekta, koji će potrajati određeno vreme. Namera je da se zajedno sa završetkom deonice Ub -Lajkovac i završetkom tunela Brančić kompeltna doenica od Obrenovca do veze sa autoputem Ljig – Preljina pusti u saobraćaj, a nadamo se da će biti tokom proleća“, naveo je.

Inženjer Energoprojekt niskogradnje, podizvođača radova Saša Stojanović je rekao novinarima da su građevinski potpno gotovi na pomenute dve deonice i da se trenutno izvode završni radovi u tunelu Brančić.

„Leva cev je završena, a u desnoj je ostalo da se asfaltira završni sloj i izvedu ostali elektro-mašinski radovi na opremanju tunela. Što se tiče kritične tačke na Koridoru 11, a to je Ub – Lajkovac, na njoj radimo sanaciju u dužini od ukupno 2,5 km autoputa na 13 lokacija“.

Kako je rekao, na deonici Ub – Lajkovac izvodi se kompeltna sanacija, ukanjanje slojeva kolozvone konstrukcije i uklanjanje postojećeg nasipa.

Tu je usled problema koji su se pojavili projektnim rešenjem predviđena ponovna izgadnja, naveo je on.

„Pralelno sa našim radovima, Saobraćajni institut CIP vrši proveru preostalih deonica, tako da se nadamo da ćemo u slučaju povoljnih vrmenskih uslova i ako ne budemo imali dodatne probleme i nepredviđene radove, u prolećnim mesecima ili početnim letnjim mesecima uspeti da privedeno kraju i tu deonicu, čime bi kompletan autoput od Mislođina, do iza tunela Braničić bio pušten u saobraćaj. I radovi bi bili kompletno završeni na ovom delu Koridora 11“, rekao je Stojanović.

Autoput od Obrenovca do Ljiga će se tako sastaviti sa autoputem Ljig – Preljina u dužini od 40 km.

Glavni izvođač radova na deonicama Obreonovac – Ub i Lajkovac – Ljig je kineska Šandong haj-spid grupa.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je u Srbiji u 2018. izgrađeno i završeno ukupno 103 km novog autoputa na južnom i istočnom kraku Koridora 10 i na Koridoru 11, što je najbolji građevinski i infrastrukturni rezultat u poslednjih nekoliko godina.

Izvor: Taнјуг

Koridorradovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva