:

:

TV Most

Foto: Zeri

clock

Mart 15, 2020   19:06

0

166

Na Kosovu u bolnicama na raspolaganju 95 respiratora

U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova postoji 58 respiratora, od kojih su trenutno svi u funkciji kod hospitalizovanih pacijenata, a u objektu se nalazi i 15 rezervnih respiratora koji se mogu koristiti ako bude potrebno za nove pacijente zaražene koronavirusom, prenosi Gazeta Ekspres.

Opšte bolnice u Mitrovici, Peći, Gnjilanu, Vučitrnu, Đakovici, Prizrenu i Uroševcu imaju, međutim, ukupno 22 respiratora koji se mogu koristiti za pacijente kojima to bude potrebno.

Prema zvaničnicima Ministarstva zdravlja, još nije postignut dogovor da li će te privatne bolnice na Kosovu prihvatiti na lečenje pacijente sa koronavirusom.

Direktor Odeljenja za informacije Ministarstva zdravlja je istakao da je glavni centar za lečenje slučajeva sa jasnim kliničkim znacima i onih koji su pogođeni novim koronavirusom Klinika za infektivne bolsti  pri Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

"Ako postoji potreba za infektivnim odeljenjima u opštim bolnica, možda će biti potrebna reorganizacija klinika ili službi za rešavanje kliničkih slučajeva, ukoliko bude potrebno. Na Kosovu ne postoji privatna infektivna bolnica. Ako naiđu na sumnjive slučajeve, upućuju ih javnom sektoru. Oba sektora su obavezna da sarađuju, u okviru smernica i preporuka za tretiranje sumnjivim ili potvrđenim slučajevima", poručio je Hoti.

Da bi se sprečilo širenje novog koronavirusa, Vlada Kosova odlučila je da preduzme određene mere predostrožnosti, uključujući zatvaranje škola na svim nivoima do 27. Marta, podseća Gazeta Ekspres.

Primena mera predostrožnosti protiv koronavirusa, preduzetih od strane Vlade Kosova, nadgledaju nadležni organi, istovremeno zahtevajući saradnju građana kako bi te mere predostrožnosti bile uspešne.

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je sve građane da ako imaju znakove virusa ostanu kući i kontaktiraju nadležne službe telefonom.

Vlada Kosova izdvojila je 10 miliona evra za borbu protiv širenja koronavirusa, a do sada je na Kosovu potvrđeno pet osoba zaraženih koronavirusom.

Izvor: Kosovo Onlajn

respiratoriKosovokoronavirusbolnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva