:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   15:25

0

208

Na letovanje bez straha od koronavirusa (video)

Iako stručnjaci i država preporučuju da se, zbog nepredvidivosti, ovog leta ostane u Srbiji, jer je - kako kažu - najsigurnije kod kuće, mnogi planiraju da otputuju na omiljene destinacije van zemlje, a ono što je najbitnije jeste gde je najbezbednije ići. Oni koji zbog epidemije koronavirusa nisu iskoristili svoja već uplaćena putovanja, dobiće od turističke agencije vaučer koji mogu iskoristiti u nekom drugom periodu. Iz agencija poručuju da se, sa otvaranjem granica, otvaraju i ponude za ovogodišnje letovanje.

Uprkos pandemiji koronavirusa, planovi za leto se prave, pa tako i odlazak na more ipak nije nemoguć, a turističke agencije već primaju prve rezervacije

Ljubiša Nešovanović iz Privredne komore Srbije kaže za Televiziju Most da se turistički poslenici spremaju da nadoknade ovaj period koji smo izgubili u komunikaciji pre svega sa putnicima i naravno u prodaji novih aranžmana.

“Mi očekujemo da će se situacija, shodno trenutnim informacijama, skoro u potpunosti normalizovati od početka jula, ali ne isključujemo ni mogućnost da će putnici već krajem juna u individualnom prevozu moći da putuju u letovališta u region”, navodi Nešovanović.

Preporuka epidemiologa je svakako da se godišnji odmori iskoriste u Srbiji, pa su se istoj preporuci pridružile i turističke organizacije.

“Krstarenje Dunavom kreće već 5.juna, a 13.juna kreće krstarenje Drinom. Mi smo na našem sajtu Srbija 2020, već postavili neke zanimljive programe”, ističe Nešovanović.

Otkazana su mnoga turistička putovanja u inostranstvo, ali putnici neće biti oštećeni, jer je Vlada Republike Srbije donela uredbu o zamenskim putovanjima. Nešovanović nam je rekao da će oko 30 odsto putnika koji su bukirali predsezonu, dakle maj i jun, biti prebačeni za sledeću godinu, dok svi ostali ili menjaju termine ili potvrđuju već ugovorene. Važno je i da turisti znaju šta pokriva zdravstveno osiguranje u inostranstvu, posebno u vreme epidemije.

“Sve do momenta konstatacije korone, međunarodno putno zdravstveno osiguranje pokriva sve troškove, a od tog momenta država u kojoj ćete se naći vas usmerava na državno zdravstvo i svi putnici će biti zbrinuti u državnim ustanovama. Ja ne vidim razlog da putnici brinu oko troškova, to su dezinformacije. Svaka domicilna država će, štiteći svoje stanovništvo, zbrinuti sve turiste koji eventualno obole”, izričit je Ljubiša Nešovanović.

Kada je reč o Grčkoj, koja je jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije, i tamo su uvedene mere zaštite, koje se moraju poštovati, iako epidemija slabi. Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević potvrdio je da se od 1.juna otvaraju svi hoteli koji rade tokom čitave godine, a od 15.juna biće otvoreni i hoteli koji rade samo sezonski i biće dozvoljen rad apartmanima i  manjim hotelima.

Preporuka turističkih radnika je da, koju god destinaciju da odaberete, budite savesni, čuvae svoje zdravlje i pridržavate se propisanih mera.

Izvor: TV Most

letovanjeturizamkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva