:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2019   16:06

0

237

"Na osnovu kojeg Božjeg ili ljudskog zakona Đukanović stvara svoju partijsku crkvu?"

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je danas da je Trojčindanski sabor pre svega i iznad svega crkveno-liturgijski događaj na koji su, ako i do sada, isključivo i pozvani pravoslavni vernici koji žive u Crnoj Gori.

Mitropolija je to saopštila povodom vesti o "organizovanom dolasku vernika iz Srbije i Republike Srpske" u Podgoricu na taj sabor koji će biti održan 15. juna.

Tome se, ističu, pridodaju i zvanične tvrdnje partije na vlasti, izazvane stavovima opozicije, "da planirani događaj ima isključivo politički karakter".

U saopštenju Svetigorepres dostavljenom Tanjugu, iz Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska poručuju da ne organizuju autobuski prevoz radi dolaska vernika iz drugih država, niti su uputile bilo kakav poziv bilo kojim političarima da u ime bilo koje političke opcije pozivaju ljude da dođu i učestvuju na Trojčindanskom saboru.

Reč je, kažu, o isključivo crkvenom sabranju, čiji je povod svenarodna proslava Boga ljubavi otkrivenog na Trojičin dan, na spasenje i prosvećenje svega roda ljudskog, kao i priziv na bratsku ljubav i slogu i pomirenje u, kako kažu, raspolućenoj Crnoj Gori.

A povodom nedavne izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će povratiti autokefalnost raskolničkoj CPC, iz Mitropolije pitaju na osnovu kojeg Božjeg ili ljudskog zakona, predsednik države i njegova sekularna vlada stvara svoju partijsku "crnogorsku crkvu".

"I ko je taj koji se ovde bavi politikom, odnosno manipulisanjem Crkvom? Ukoliko se, pak, proglašava politikom otpor Crkve protiv ugrožavanja njenog bića i dostojanstva, protiv vladinog predloga zakona o otimanju njenih hramova i imovine, nezapamćenog u istoriji Crne Gore i šire u svetu, onda to jeste politika - odbrane elementarnih ljudskih prava, a nikako politikanstvo bilo kakve vrste", stoji u saopštenju.

Pravoslavne arhijereje, sveštenike, monahe, monahinje i vernike iz okruženja Crne Gore i vascelog pravoslavnog sveta, kao i sve ljude dobre volje, Mitropolija crnogorsko primorska je pozvala da ih podrže svojim molitvama za očuvanje slobode vere i pravde i vekovnih prava Crkve, njenih svetinja i imovine u Crnoj Gori.

Izvor: Танјуг

Crna GoraMitropolijacrkva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva