:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 21, 2021   15:58

0

300

Na otvaranju FTS u Priboju najavljene nove nemačke investicije

Nova fabrika "Fluid tehnolodži sistems" (FTS) izgrađena je za godinu dana sa oko šest miliona evra, a proizvodi autokomponente za najpoznatije svetske marke automobila, rečeno je danas prilikom svečanog otvaranja te fabrike u Priboju, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ova fabrika koja za sada ima 160 zaposlenih ogranak je nemačkog AFT Holdinga koji u investiciju u Priboju uložio šest miliona evra, dok su grad i država investiciju pomogli kroz infrastrukturno opremanje.

Direktorka Selma Rustanović istakla je da AFT holding pravi autokomponentne za "BMW, "audi" i "folksvagen", a izvozi na mnoga tržišta od kojih su u fokusu SAD i Kina.

Fabrika u Priboju je na placu od 15.000 kvadratnih metara, dok je proizvodna hala 6,3 hiljada kvadratnih metara, a direktorka je najavila da će do kraja godine tu raditi 250 Pribojaca dok je cilj zapošljavanje 400 ljudi.

Ona je najavila da će FTS nastaviiti razvoj izgradnjom razvojnog centra u Priboju, i postebno istakla da je među zaposlenima 70 procenata žena.

Istakla je i dobru saradnju sa pribojskom srednjom školom, kao i sa visokom školom, kako bi znanje vodilo mlade ljude do zaposlenja.

„Hvala državi Srbiji i lokalnoj samoupravi što su pomogli ovu investiciju jer se tako rešava veliki problem nezaposlenosti koji u Priboju postoji“, rekla je ona.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović podsetio je na tešku situaciju u kojoj opština bila 2013. godine i ocenio da se situacija promenila jer je FTS šesta fabrika koja je stigla u grad na Limu pa je otvoreno ukupno 538 radnih mesta.

On je ocenio da se napredak Priboja sada teško može zaustaviti jer su još dve nove investicije najavljene u tom gradu a one donose 140 novih radnih mesta.

Kako je istakao, problemi Priboja su sada aerodrom Ponikve, izgradnja autoputa ka Sarajevu, rekonstrukcije pruge Beograd - Bar, jer Srbija koja jača i razvija se može da doprinese da Priboj bude još razvijeniji.

Osnivač i vlasnik AFT Holdinga Dirk Kramer ocenio je da je uprkos korona krizi cilj da se u Priboju proizvodi ostvaren.

On se prisetio dana kada je prvi put došao u Priboj 2016. godine i zahvalio na podršci koju je ova investicija dobila od lokalne samouprave i države Srbije.

Holding AFT koji sada kao preduzeće srednje veličine zapošljava više od 1.000 ljudi u više firmi počeo je svoj razvojni put pre 11 godina u garaži a osnovala su na tom mestu dva čoveka, otkrio je on.

„Osećam da je otvaranje naše fabrike FTS prilika za novi početak i Priboja“, rekao je on.

Dodao je da AFT radi delove za transport fluida, odnosno medija, u automobilima i da je to kompanija koja voli da razvija inovativne proizvode i inovativne koncepcije proizvodnje.

„U realizaciji investicije u Priboju stekli smo iskustvo konstruktivne saradnje bez stavljanja ličnog interesa bilo koje od strana u prvi plan“, rekao je on.

Kramer je rekao da je sadašnja proizvodna hala, tek prva proizvodna hala u Priboju, a da je 400 zaposlenih samo međucilj.

Izneo je očekivanje da će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, državom, i lokalnom samoupravom ova kompanija nastaviti da ulaže u dobro okruženje u Priboju.

Za realizaciju ove investicije u Priboju danas su posebno istaknute zasluge Jorga Heskensa koji je svojim zalaganjem značajno doprineo da nemačko ulaganje stignne u grad na Limu.

Izvor: T a n j u g

FTSPribojNemačkainvesticijeAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva