:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2022   21:31

0

190

Na poligonu kod Bujanovca održana taktička vežba "Srpski štit"

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca ove nedelje je realizovana taktička vežba pod nazivom „Srpski štit“, u okviru priprema pešadijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane, na vežbi je proverena osposobljenost ove jedinice iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u uslovima koji su prilagođeni onima u zoni operacije.

Tokom trodnevnih vežbovnih aktivnosti, praćeni su i ocenjivani postupci u slučaju napada na bazu, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, obezbeđenje konvoja, kontrola masovnih okupljanja, uspostavljanje punktova, postupci sa minsko-eksplozivnim sredstvima, medicinska evakuacija povređenih i rešavanje drugih zadataka.

Kontrolu pravilnosti radnji i poštovanja međunarodnih standarda obučenosti koje jedinica treba da dostigne izvršio je evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, a rezultati provere su pokazali da je i ovaj kontingent u potpunosti osposobljen za angažovanje u misiji.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu započelo je 2013. godine, a jedinica svoje zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi u sektoru „Istok“, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije,.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane; Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbraneVojska SrbijeSrpski štit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva