:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Novembar 12, 2021   8:18

0

140

Na sastanku Saveta bezbednosti iza zatvorenih vrata o krizi na granici Belorusije i Poljske

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su pitanje migrantske krize tokom sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanog iza zatvorenih vrata.

"Osuđujemo orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića čije je živote i dobrobit Belorusija dovela u opasnost u političke svrhe, sa ciljem da destabilizuje susedne zemlje i spoljnu granicu Evropske unije i skrene pažnju sa sopstvenih sve većih kršenja ljudskih prava", naveli su oni u saopštenju povodom migrantske krize na granici Belorusije i Poljske.

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, SAD i Britanija su opisale beloruski pristup kao neprihvatljiv i optužili predsednika Aleksandra Lukašenka da postaje pretnja regionalnoj stabilnosti, pozvavši na snažnu međunarodnu reakciju da se Belorusija pozove na odgovornost, obećavši da će razgovarati o daljim merama koje mogu da preduzmu.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski, rekao je novinarima uoči sednice Saveta da veruje da njegove zapadne kolege iz Saveta imaju neku vrstu mazohizma jer je pokretanje ove teme, koja je potpuna sramota za EU, vrlo hrabra.

Na pitanje da li Rusija ili Belorusija pomažu u premeštanju migranata na poljsku granicu, Poljanski je rekao: "Ne, apsolutno ne".

Dodao je da Savet bezbednosti ne mora da rešava sve probleme.

Poljska je rasporedila 15.000 vojnika duž granice sa Belorusijom. Svoje snage bezbednosti na teritoriju koja se graniči sa Belorusijom poslala je i Litvanija, proglasivši vanredno stanje u toj oblasti.

Izvor: Танјуг, RTS

SB UNmigrantiBelorusijaPoljska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva