:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

Decembar 27, 2021   17:04

0

177

Na Srbiji je da na najbolji način iskoristi priliku iz EU

Tempo pregovora o pristupanju EU odreduju tempo i suština reformi koje primenjuju države kandidati, tako je sa svakom zemljom pa i sa Srbijom, rekla je ambasador Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju i naglasila da je pordrška koju oni pružaju evropskoj perspektivi Srbije, pružena kroz istinsko i uravnoteženo partnerstvo sa srpskim vlastima.

Ambasadorka je za Juropijan vestern Balkans odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se proces ubrza imajući u vidu da je Srbija prva u regionu napravila formalni napredak za godinu i po dana naglasila da je na Srbiji da na najbolji način iskoristi priliku ponuđenu iz EU i isporuči rezultat.

Rumunija se zalaže za proces proširenja i evropske integracije Srbije na osnovu rezultata u usvajanju evropskih standarda i ispunjavanju kriterijuma za članstvo, rekla je Davidoju i dodala da se raduju pojačanoj saradnji sa Srbijom u svim oblastima vezanim za klaster 4, pre svega onima koji se tiču ekologije i održivog povezivanja.

Naglasila je da je i prema novoj metodologiji proširenja obezbeđivanje doslednih rezultata u reformama ostao ključan element evropskih integracija.

''Na osnovu saglasnosti džava članica EU da Srbija ovori Klaster 4, Srbija stiče pristup neophodnoj evropskoj pomoći, tehničkoj i finansijskoj, u svetlu nove metodologije, i stiče dodatno politicko ohrabrenje za svoje napore", navela je Davidoju.

Na pitanje kako ocenjuje status rumunske nacionalne manjine u Srbiji i da li postoje problemi ili izazovi koji su i dalje nerešeni, kaže da bi voleli da vide da sve osobe koje se identifikuju kao Rumuni, bez obzira na region Srbije u kojem žive, mogu slobodno da ostvaruju ljudska i osnovna prava, kao što to mogu pripadnici srpske manjine u Rumuniji.

"Ovo uključuje kvalitetno obrazovanje, praktikovanje vere i pristup informacijama, ukljucujuci i medije, na maternjem jezku, kao i adekvatnu predstavljenost u lokalnim i naciononalnim administrativnim i političkim forumima", rekla je ona i naglasila da su prijateljski odnosi Rumuna i Srba jači od političke retorike.

Na pitanje koji koraci mogu da se očekuju imajuhci u vidu da od dolaska u Srbiju o energetskim i infrastrukturnim projektima razgovara sa predsednikom i sa premijerkom, kaže da joj je drago što vidi da je za obe strane prioritet razvoj specificnih infrastrukturnih projekata u transportu - puteva i pruga kao i u energetici gasnih interkonektora i električne mreže.

"Na ovoj osnovi, relevantna ministarstva i agencije Rumunije iskazali su interesovanje u unapredivanju dijaloga sa srpskom stranom o konkretnim daljim koracima. Iako smo i dalje u inicijalnim fazama ovih projekata, napravljen je napredak u oblastima električne energije i putne infrastrukture. Nadamo se da će se ovo ubrzati u bliskoj budućosti, kako bi naši građani uživali pune dobrobiti unapređene povezanosti i njenog prelivanja na druge oblasti – turizam, meduljudske kontakte, trgovinu i druge", rekla je ona.

Takođe naglasila je da je IPA prekogranicna saradnj jedna od najvažnijih oblasti u kojoj Rumunija doprinosi da Srbija usvoji standarde EU.

Prema njenim rečima, za taj program je u tekućem sedmogodišnjem finansijskom ciklusu izdvojeno više od 80 miliona evra.

Izvor: Танјуг

Silvija DavidojuRumunijaSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva