:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Novembar 23, 2019   10:36

0

62

Na Sretenje se usvaja deklaracija o političkoj nezavisnosti

Srbija priprema paket akata kojim će "zacementirati" svoj strateški pravac u narednom periodu. Kako "Novosti" saznaju, 15. februara, na Sretenje, Narodna skupština trebalo bi da usvoji posebnu deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije. U setu dokumenata koji će biti pred poslanicima naći će se i strategije odbrane i nacionalne bezbednosti.

To bi trebalo da bude najvažnija politička posledica velike špijunske afere, koja je, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo sa Istoka, bilo sa Zapada.

Tačku na priču o snimku na kojem se vidi kako bivši zamenik vojnog atašea ruske ambasade u Beogradu, potpukovnik Georgij Kleban, daje novac Z. K., penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije, staviće predsednici Srbije i Ruske Federacije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. A to će se dogoditi tokom njihovog susreta "oči u oči" 4. decembra u Sočiju. Kako saznajemo, dve države ozbiljno pripremaju taj susret, tokom kojeg će biti dodatno učvršćene i ekonomske veze. Zato će u našoj delegaciji biti i ministri Aleksadar Vulin, Aleksandar Antić, Zorana Mihajlović...

Na pitanje o tome da li će sa Putinom razgovarati o špijunskoj aferi, Vučić je u petak rekao:

- Razgovaraćemo u četiri oka. Sa Putinom uvek pričam otvoreno. Mislim da bi glavna tema trebalo da budu naši bilateralni odnosi, koji uključuju sve bolju ekonomsku saradnju i sve veću privrednu razmenu. Naravno, i predsednik Rusije će imati svoje teme i mi smo spremni da razgovaramo o svakom pitanju. Želimo da gradimo dobre, najbolje, odnose sa Rusijom, uz uzajamno poštovanje i poverenje.

Vučić je kazao da je ponosan na to što je dobio Orden Aleksandra Nevskog od Putina, 105 godina nakon što ga je dobio Nikola Pašić. Podsetio je koliko nam je Putin već pomogao, posebno 2015, kada je sprečio usvajanje rezolucije o Srbiji kao genocidnom narodu u SB UN, ali i u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

Paralelno sa političkim akcijama uslediće i konkretne mere na kompletnom rasvetljavanju spornog slučaja. Osim Z. K., čije je delovanje dokumentovano, biće procesuirani i svi za koje postoje dokazi da su uzimali novac od stranih agenata. Istovremeno, VBA i BIA fokusiraće se na istragu o tome koliko je, posle ove konspirativne akcije, okrnjen sistem bezbednosti, posebno na terenu odavanja tajni koje se odnose na naoružavanje vojske i informacije o ljudstvu.

U našim političkim i bezbednosnim krugovima govori se da ovaj slučaj baca senku na odnose dve prijateljske države. Međutim, svima je jasno da ovakve akcije nisu "specijalitet" Ruske Federacije kao velike sile, već je Srbija konstantno izložena agenturnom radu Zapadnih država, od kojih su neke direktno angažovane na ugrožavanju ustavno-pravnog poretka naše zemlje.

Sličan ton dominirao je i u prvim reakcijama Moskve na aferu - iz Kremlja je poručeno da ništa ne može da naruši bratske i savezničke odnose Srbije i Rusije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je da je reč o već ustaljenoj praksi da se pred susrete najviših zvaničnika otvaraju slične afere.

Obaveštajno-politička igra koja je podigla tenzije u našem bezbednosnom sektoru "zakuvana" je kada se na "Jutjubu" pojavio snimak na kojem su pukovnik Kleban i njegov srpski saradnik Z. K. Zabeleženi su njihov susret i primopredaja kesa i koverte sa novcem. Po objavljivanju, u priču se uključio i bugarski nezavisni novinar Hristo Grozev, na Zapadu poznat kao "borac za istinu o štetnom ruskom obaveštajnom delovanju" koji je dao svoje tumačenje susreta sa snimka.

U međuvremenu, autentičnost snimka potvrdila je i BIA čiji su operativci već bili upoznati i sa susretom i sa drugim kontaktima Klebana i Z. K. Snimak je, prema našim saznanjima, u javnost pustila rumunska obaveštajna služba, koja važi za ispostavu američkih obaveštajaca.

Izvor: Večernje novosti

SretenjeSkupština Srbijepolitička nezavisnostšpijunažaobaveštajci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva