:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2019   22:23

0

256

"Na teritoriji Srbije deluje veliki broj bezbednosno-obaveštajnih sistema"

Javnost u Srbiji se zainteresovala za snimak na kojem ruski obaveštajac navodno daje novac srpskom agentu. BIA je tokom dana potvrdila autentičnost snimka a predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sutra u 18 časova je sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je, gostujući u emisiji "Oko magazin" na RTS-u, da su scene kao sa navedenog snimka česte i da je reč o realnoj situaciji.

"Začudili ste se koliko se to često dešava na ulicama Beograda i drugih velikih gradova širom sveta", naveo je Željski uz ocenu da nije reč ni o čemu neuobičajenom niti spektakularno novom.

Na pitanje ko je čovek sa snimka, Željski e rekao da ne može da saopšti njegov identitet ali da može da kaže da službe bezbednosti, pre svega VBA, intenzivno i profesionalno sagledavaju sve aspekte slučaja i informišu državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ističe da se svim subverzivnim delovanjima na dnevnom nivou obaveštavaju ljudi koji rukovode državom

Željski je napomenuo da će o detaljima javnost saznati nakon sutrašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koju je predsednik Vučić zakazao za 18 časova.

Na pitanje o prirodi odnosa između osoba na snimku, Željski je naveo da je granica odvijanja i realizacije agenturnog odnosa zapravo granica do koje dopire mašta, a obaveštajci često umeju da budu vema maštoviti.

Željski je napomenuo da u ovom trenutku na teritoriji Srbije deluje veliki broj obaveštajno-bezbednosnih sistema, među kojima su sistemi velikih država kao SAD, Rusije, Velike Britanije i Kine ali i zemlja iz okruženja, kao što su Albanija ii Hrvatska.

Navodi da se Srbija nalazi u specifičnim i teškim okolnostima i da se rukovodstvo nalazi pod pritiskom da odustane od određenih strateških pravaca

Upitan da li to ima veze sa Kosovom i Metohijom, Željski je rekao da u aktuelnom trenutku sve što se dešava u toj bezbednosnoj sferi ima veze sa KiM, ali i sa pokušajima da Srbija skrene sa principijelnog kursa a to je politička i vojna neutralnost.

Kaže i da obaveštajni rad ne bi trebalo odvajati od visoke politike ali da ima slučajeva kada se obaveštajne strukture otrgnu od državnih vrhova svojih zemalja.

Izvor: RTS

Relja ŽeljskiBIA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva