:

:

TV Most

Foto: White Writer

clock

Januar 20, 2015   10:49

0

206

Na Kustendorfu Mihalkov, Tavernije, Končalovski...

Gosti, čije je učešće ranije potvrđeno, biće i čuveni reditelji Andrej Končalovski, američki reditelj meksičkog porekla Alfonso Kuaron, kao i kultni francuski reditelj Bertran Tavernije, a na festivalu će, kao članovi međunarodnog žirija takmičarskog programa, biti predsednica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuska filmska producentkinja Klodi Osar.

Ruski i američki filmovi Končalovskog, filmovi francuske producentkinje Osar i američkog reditelja Kuarona biće prikazani u okviru retrospektivnog programa, dok će se za nagrade takmičiti 17 filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Nemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije.

Različitost autorskih pristupa i kvalitet izabranih filmova obećavaju da će nadmetanje za nagrade - zlatno, srebrno i bronzano jaje, biti uzbudljivo i neizvesno.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" ove godine dodeliće švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.

Program u kojem će biti prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije predstaviće njihovi autori - gosti festivala, koji će nakon projekcija održati radionice.

U šest festivalskih dana biće, po izboru selektorke Dunje Kusturice, prikazani filmovi: "Bele noći poštara Alekseja Trjapicina", za koji je režiser Andrej Končalovski nagrađen Srebnim lavom u Veneciji, film Roja Andersona "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju", koji je na istom festivalu nagrađen Zlatnim lavom, "Vlasnici" Adilkana Jeržanova.

U zvaničnom delu programa su i omnibus "Razgovori sa bogovima", sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona, kao i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova "Sunčanica".

U okviru ovog programa direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo, koji je već tradicionalno gost Kustendorfa, predstaviće digitalno restaurirano izdanje filma Šarla Vanela "U noći".

Deo u kojem će biti predstavljena debitantska ostvarenja autora koji autentičnim filmskim izrazom stupaju u svet filma ove godine je sastavljen od dva igrana i jednog dokumentarnog filma, čiji su autori prethodnih godina svoje kratkometražne filmove prikazivali na Kustendorfu.

Tako igranim filmom "Otvoreni kavez" debituje Siniša Galić, a Gilberto Gonzales Penjila režiser je filma "Hrčci", dok će Goran Stanković prikazati dokumentarac "U mraku".

U muzičkom programu festivala svake večeri nakon projekcija i radionica nastupiće rumunski dvanaestočlani orkestar Taraf de hajduks, srpska bluz gitaristkinja koja živi i stvara u Memfisu Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav Partibrejkers i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji Big benda RTS-a.

Kustendorf, čiji je osnivač i umetnički direktor reditelj Emir Kusturica, festival je nekomercijalnog karaktera i od osnivanja se vodi idejom da promoviše i afirmiše mlade talente filmske umetnosti iz Srbije i celog sveta.

Cilj festivala je takođe da će poveže poznate filmske stvaraoce i dobitnike najvećih svetskih priznanja sa studentima akademija filmske umetnosti, u nadi da će im festival, svojim duhom i sadržajem, podstaći kreativnost neophodnu za snimanje celovečernjeg filma.

"Danas je industrija od filma napravila video-igre, sa druge strane imamo filmove koje malo ko razume, a mi hoćemo da ohrabrimo ljude koji počinju, da ukažemo da je kinematografija najbolja kad je dobar spoj komercijalnog i umetničkog. Kustendorf je, između ostalog, mesto susreta poznatih i onih koji bi hteli da budu poznati - rekao je Kusturica na pres konferenciji kojom su najavljeni program i gosti ovogodišnjeg festivala.

Organizator je, inače, "Rasta International", festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO, a ove godine otvoriće ga ministar kulture Ivan Tasovac.

Inače, u novembru je 2014. američki filmski časopis "Muvimejker" iz Kalifornije objavio svoju listu najboljih svetskih filmskih festivala na kojoj je Kustendorf svrstao među 25 najboljih.

"Taj festival je definitivno najviše kul od svih na kojima sam ikada bio, zato što volim apsurd i harmonike, žestoka pića, čudnu hranu i mogu da tolerišem duvanski dim. Takođe, tu se prikazuju divni filmovi mladih autora, a slavni gosti su veoma pristupačni. Kustendorf je divno bizaran događaj", rekao je jedan od članova žirija Muvimejkera.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva