:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2020   13:00

0

75

Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje

Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.

Zakon je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine. Sada kada je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada podržala je nacrt zakona i uputila ga skupštini.

U nacrtu se navodi da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova.

Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu. Ističe se da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom u bilo koje vreme i okolnostima kako u zemlji tako i inostranstvu".

Nalaže se institucionalna i građanska obaveza zaštite imidža OVK, zatim predviđa uspostavljanje ratnog muzeja i dana sećanja na sukob okončan 1999. godine. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona, biće krivično gonjen.

Kosnet: Predloženi zakon pogrešan 

Navodi iz nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

"Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova", poručio je američki ambasador.

Savetovao je i upitao albanske političare u Prištini "kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i kovid 19".

Ako kosovska skupština usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici pokreta Samoopredeljenje, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za te namene.

Kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja zakona o Specijalnom sudu, koji se bvai zločinima pripadnika OVK.

Kosovska vlada odobrila je nacrt zakona dan pošto je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje osumnjičenog kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Najava glasanja brine i Srbe 

Predstavnici Srba na KiM ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Primer je slučaj bivšeg ministra u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, osuđenog prvostepeno krajem prošle godine u Prištini.

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja, kada je rekao da je povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije.

Todosijević je tada rekao da je "slučaj Račak izmišljen", te da su "upravo ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao".

Todosijević je onda osuđen na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva