:

:

TV Most

clock

Maj 06, 2019   16:40

0

233

Naftaši ne očekuju ozbiljniji rast cena goriva u Srbiji

Efekti aktuelnih kriza u svetu na cenu nafte - kao što su situacija u Venecueli, odnosi SAD i Irana po pitanju nuklearnog naoružanja i nafte, ali i najava SAD da će uvesti nove tarife na kinesku robu, trenutno se potiru, tako da cena "crnog zlata" ne beleži rast već ima i trend pada, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Dodaju da se zato ni na srpskom tržištu ne očekuje ozbiljniji rast cene goriva.

Generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović, kaže za Tanjug da se cena sirove nafte "brent" kreće oko 70 dolara (69,34 dolara) za barel i da u poslednjih nekoliko dana, od 2. maja do danas, ne beleži rast.

"Nema ni naznaka da će doći do nekog ozbiljnijeg rasta, a samim time nema naznaka ni da će doći do nekih većih promena cena u Srbiji", naveo je Mićović.

Štaviše, kako ukazuje, "brent" od 25. aprila, uz manje oscilacije, ima trend pada.

"Kompenzovan je rast cena koji je nastao kao posledica krize u odnosima sa Iranom i Venecuelom, ali je to neutralizovano najavom SAD-a da će izaći iz trgovinskih razgovora sa Kinom", naveo je Mićović.

Prema njegovim rečima, najava uvođenja novih taksi SAD-a na kinesku robu utiče na pad potražnje nafte u Kini zbog čega su cene nafte već krenule silaznom putanjom.

"To tržište je veoma osetljivo i plašljivo i reaguje na sve moguće tenzije koje mogu uticati i na cenu nafte".

Mićović napominje da se srpsko tržište nafte ne može izolovati od globalnog, jer je Srbija izrazito uvozno zavisna zemlja pošto od 80 do 85 odsto derivata nafte koje trošimo potiče ili od derivata proizvedenih od uvezene nafte ili su direktno uvezeni sami derivati nafte.

Kaže da tržište nafte u Srbiji trenutno preživljava lokalni potres zbog problema u logistici.

Mićović smatra da će naša zemlja u dobroj meri biti okrenuta uvozu derivata, dok god se nakon remonta rafinerije u Pančevu ne obnovi puna isporuka domaćih derivata nafte.

"Više zabrinjava aktere na srpskom tržištu nafte ta činjenica, da nije u punoj meri obnovljena isporuka goriva iz domaće rafinerije nakon remonta, odnosno da još uvek u velikoj meri zavisimo od uvoza", kaže on.

Ističe, takođe, da je trenutno ograničen broj brodova koji mogu da prevezu naftu iz uvoza, tako da je tu "nastalo usko grlo".

Derivati nafte se, kako dodaje, trenutno uvoze i železnicom i drumskim saobraćajem, što je znatno skuplje nego brodovima.

"Trenutno se svi bavimo time kako da prevaziđemo te probleme", kazao je Mićović i dodao da, ipak, ne očekuje nestašice na tržištu, ali da se mora na vreme voditi računa kako bi se izbegli poremećaji na tržištu.

Izvor: Танјуг

gorivocenaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva