:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2022   15:40

0

146

Naglo pao pritisak gasa na jednom kraku Severnog toka 2

U jednom od krakova ruskog gasovoda Severni tok 2 naglo je opao pritisak gasa sa 300 na sedam bara, saopštio je operator tog cevovoda Nord strim 2 AG.

"Vanredna situacija na kraku A gasovoda Severni tok 2. Dispečer je na obalskoj platformi Severnog toka 2 noćas zabeležio nagli pad pritiska na liniji A. Odmah su obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije. Istraga je u toku", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Sputnjik.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je objavilo danas da nije poznato šta je izazvalo nagli pad pritiska u gasovodu, prenosi Rojters i dodaje da je portparol vlade nagovestio da je moglo doći do curenja gasa.

Gasovod Severni tok 2, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji ide od kompresorske stanice "Slavjanska" u ruskom Kingisepskom okrugu Lenjingradske oblasti preko dna Baltičkog mora do obale Nemačke, trebalo je da udvostruči isporuke gasa iz Rusije u Evropu.

Ovaj cevovod je završen prošle jeseni i oba njegova kraka su napunjena sa 300 miliona kubnih metara gasa. On, međutim, nikada nije pušten u rad pošto su nemačke vlasti prekinule proces njegove sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države su stavile kompaniju Nord Strim 2 AG na listu sankcionisanih entiteta, zbog čega je bila primorana da otpusti svoje zaposlene.

Izvor: T a n j u g

Severni tok 2pritisakEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva