:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2015   10:29

0

225

Nagrada "Miodrag Draganić" Dobrici Eriću

Erić je autor više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama i preko 40 knjiga za decu, saopšteno je danas iz te Izdavačke kuće.

Prvu zbirku pesama "Svet u suncokretu" objavio je 1959. godine, a kasnije više stotina izdanja knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica koje je teško nabrojati.

Njegova premašuju tiraž od milion primeraka, a većina ih je prevođena na strane jezike i dobitnik je brojnih domaćih i inostranih književnih priznanja i nagrada.

Godine 2012. postao je redovan član Ruske Petrovske Akademije nauka i umetnosti u Sankt Petersburgu (Petrogradu).

Ono što jedinstven i prepoznatljiv jezik Dobrice Erića i melodija njegovih pesama znače u srpskom lirskom mnogoglasju teže je sažeti u opisnom tekstu, a mnogo lakše razumeti kada svoje stihove i misli ovaj pesnik izgovara javno.

Izgovarajući svoje pesme baš onako kako misli i misleći u melodiji svojih stihova Erić je za 55 godina svog aktivnog javnog rada postao pesnik koji se prepoznaje, zaustavlja na ulici i ne ispušta iz ruku.

Njegove vrednosti i vrline, ljubav i naklonosti se ponajbolje oslikavaju u uzrastu onih koji ga rado čitaju i slušaju. Od dečijeg doba, pa sve do onog poznog stihovi Dobrice Erića neumitno podsećaju na čast, ponos, iskrenost, plemenitost, znamenje prirode iz koje dolazimo i kojoj se vraćamo, navode iz "Draganića".

Pesništvo Erića podseća na ponekad krhku granicu između dobrog i zlog, čestitog i sramnog, stvarnog i nestvarnog u ljubavi prema svemu.

Nagrada će Eriću biti svečano uručena na Svetog Savu 27. januara povodom slave njegovog izdavača.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva