:

:

TV Most

Foto: russia-ic.com

clock

Jun 18, 2015   12:05

0

150

Nagrada Vuku Ršumoviću na festivalu "Zerkalo"

To je 20. nagrada do sada za "Ničije dete" čija je premijera bila prošle godine u Veneciji, saopštio je danas producent "Art i popkorn".

Žiri festivala "Zerkalo", koji je od 9. do 14. juna održan u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Tarkovskog), obrazložio je da je to "film prema istinitom događaju koji u pravom smislu pokazuje snagu autentičnog autorskog filma".

"Za mene lično je posebno značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, kao i to da je jedan od članova žirija bio i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov", izjavio je tim povodom Ršumović.

Selektor festivala Andrej Plahov, koji je u ime našeg reditelja primio nagradu, izjavio je: "Ničije dete je film koji možemo, sa izvesnom rezervom, smatrati "Ivanovim detinjstvom" našeg vremena. U tradiciji Tarkovskog taj film približava subjektivnu autorsku emotivnost, saosećanje sa malim (bez metafore) čovekom, i ciljanu potragu za modernim filmskim jezikom".

Gran pri festivala dobila je kinesko-francuska koprodukcija "Ugao raja", kineskog reditelja Miaojan Žanga.

Misija festivala "Zerkalo" je da u savremenom filmu traži elemente poetike Tarkovskog, te se na taj način i formira program festivala. Ove godine u konkurenciji su bili filmovi iz Kine, Argentine, Turske, Nemačke, Slovačke, Indije, Bugarske, Rumunije i Rusije.

Samo dan pre proglašenja nagrade u Rusiji, "Ničije dete" je glasovima publike pobedilo i na 8. Festivalu mediteranskog filma u Splitu, sa visokom ocenom 4.8 od mogućih 5.0, a posebnim ovacijama pozdravljena je video poruka glavnog glumca Denisa Murića, koji je, kako se kaže, "maestralno odglumio dečaka kojeg su u šumi odgajili vukovi."

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva