:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2015   14:11

0

253

Nagrada za film "Ničije dete" u Palm Springsu

Žiri je, kako je objavljeno na sajtu festivala, "impresioniran ovim ubedljivim i višeslojnim debijem reditelja i scenariste iz Srbije".

Film "Selma" dobio je "Mercedes-Benz Audience" nagradu za najbolji igrani, a "Keep On Keepin" istu nagradu za najbolji dokumentarac.

Dodeljene su i "Cine Latino" nagrada za film "Flowers", Nagrada Džon Šlesinger za "Walking Under Water" i "The HP Bridging The Borders" za film "Corn Island".

"Levijatanu" je pripala Fipresci nagrada, a priznanje tog udruženja za glumu dobili su Haluk Bilginer ("Zimski san") i An Dorval ("Mamica").

Na festivalu je ukupno prikazano 196 filmova iz 65 zemalja. Među njima je bio i 51 nacionalni kandidat za Oskara (od 83 koliko ih je prijavljeno ove godine).

Selekcija "Novi glasovi/Novi pogledi" obuhvatila je deset filmova autora koji prvi put učestvuju na festivalu u Palm Springsu i koji nisu bili u američkim bioskopima.

U obrazloženju žirija se navodi da je "Ničije dete" bajka o "želji za ljubavlju i pripadanjem, ispričan iz perspektive divljeg dečaka koji prvi put upoznaje civilizaciju".

"Duboko smo impresionirani ovim višeslojnim, zahtevnim debijem režisera i scenariste iz Srbije. Mladi glumac (izvanredno izvođenje Denisa Murića) prolazi kroz izvanrednu transformaciju u ovoj ličnoj, intimnoj priči smeštenoj u vreme istorijskih prekoreta. Pažljivo razmotreni a ipak neočekivani izbori i smela režija rezultiraju filmom koji je istovremeno savremen i univerzalan i žiri se unapred raduje novim radovima ovog uzbudljivog novog talenta".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva