Nagrada "Žanka Stokić" uručena Aniti Mančić

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 29, 2015   12:05

0

121

Nagrada "Žanka Stokić" uručena Aniti Mančić

Zahvaljujući se na priznanju ona je istakla da je "pozorišna umetnost specifična i da ima svoj smisao samo dok u njoj učestvuju umetnik i publika u trenutku stvaranja".

"Ali, ona ostaje zapisana i ostavlja svoj trag za sva vremena - u vama, vi ste čuvari te umetnosti, vi i pozorišni umetnici čija imena slavimo", poručila je dobitnica.

Ona je dodala da je na vest o nagradi bila zatečena, jer "čovek o sebi u takvim momentima misli da je suviše mlad za tako velika priznanja".

"Međutim, možda je baš ovo pravo vreme, jer ova nagrada osim časti i radosti nosi i veliku odgovornost. Zato je možda najbolje dobijati ovakve nagrade na vrhuncu umetničke snage, onda kada tu čast i odgovornost možeš i da opravdaš".

"Ni jedno hvala u ovom času ne bi bilo dovoljno. Činjenica da sam postala jedna od Žankinih glumica potvrđuje da ni moj trenutak u ovom vremenu nije uzaludan", rekla je Anita Mančić.

O njenom glumačkom delu govorili su režiser Dejan Mijač i kolege Seka Sabljić i Miki Manojlović.

-To što je ona uradila ravno je malom čudu. Kažem malom jer smo mi mali i, kada je ovde nešto zaista veliko, ono je opet malo i efemerno, rekao je Mijač.

Sabljić smatra de je lepo što je Mančić dobila nagradu "kada je još sve pre njom", a Manojlović ja naglasio da je dodela visokog glumačkog priznanja Aniti Mančić nešto što "podiže nivo nagrade", čiji je rejting kao i svemu ostalom što vredi u opasnosti.

Manojlović je naglasio da je talenat Anite Mačić "prekasno prepoznat u ovom gradu". Za Manojlovića je Mančić jedna od četiri glumice kraj kojih je igrao na sceni i kraj kojih je ostajao "nem i začuđen", jer "osim talenta i savršene glumačke tehnike Mančić ima neopisivu senzibilnost".

Mančić je danas primila Plaketu koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuetu Žanke Stokić, dar Grada Požarevca (rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčani iznos koji poklanjaju "Večernje novosti".

Priznanje ustanovljeno u znak sećanja na jednu od najznačajnijih srpskih glumica prve polovine 20. veka Žanku Stokić, na inicijativu Mire Stupice, dodeljuju Kompanija "Novosti", Narodno pozorište i Grad Požarevac od 2003. godine glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza".

U konkurenciji je ove godine bilo deset glumica. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Mira Banjac, prošlogodišnji laureat, Mira Stupica, počasni doživotni član, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, generalni direktor i glavni urednik "Novosti" Ratko Dmitrović i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević.

Anita Mančić je igrala na scenama brojnih beogradskih pozorišta, a ostvarila je i više zapaženih filmskih i televizijskih uloga. Čak četiri puta je dobila Sterijinu nagradu.

Ovo priznanje do sada su dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović i Mira Banjac.

Izvor: Tanjug, TVmost.info

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva