:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2019   18:24

0

288

Najava Prištine o uvođenju taksi Tirani politička igra Haradinaja

Najava prištinskih vlasti da će uvesti takse na uvoz robe iz Albanije na Kosovo i Metohiju poput onih koje su uvedeni Srbiji i BiH, može se tumačiti kao pokušaj Ramuša Haradinaja da pokaže mišiće albanskim vlastima zbog nesuglasica u vezi regionalnih političkih tema i pozicioniranja određenih lidera, kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević.

Nakon sastanka Komiteta za ekonomsku saradnju Prištine i Tirane predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka rekao je da će kosovska vlada uvesti slične takse Albaniji kao što ih je uvela za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukoliko Albanija ne otvori svoje tržište za kosovske proizvode i ne uklone brojne necarinske barijere koje koče plasman kosovske robe u tu zemlju.

- Ceo problem može se gledati i kao politička igra na samom Kosovu, i između Prištine i Tirane oko neslaganja u vezi regionalnih politika na Balkanu i pozicioniranja određenih političkih lidera. Može da predstavlja neku vrstu odgovora Ramuša Haradinaja na neslaganja u regionu - smatra Đurđević.

Mere Prištine su, ocenjuje, kratkovide kada se gleda na razvoj čitavog regiona i ne doprinose imidžu regiona koji želi da se predstavi kao jedinstvena investiciona destinacija.

Smatra da pokazivanje "mišića" Tirani od strane Prištine ugrožva sve ekonomije na Zapadnom Balkanu.

Istraživanje PKS, navodi Đurđević pokazuje da upravo zbog prištinskih taksi, najviše trpe građani na KiM.

Od novembra prošle godine kada su uvedene takse Srbiji izvoz proizvoda iz Albanije na KiM povećan je za 51 posto, pokazalo je istraživanje PK Srbije.

Đurđević dodaje da je srpska komora imala informacije da kosovske vlasti, kratkoročno štiteći političke interese i interese određenih grupa, planiraju da otežaju protok roba, jer su im kolege iz privredne komore Kosova i Albanije na to skrenule pažnju.

Ovakvim političkim igrama, kaže, građani i ekonomije regiona gube.

- Polako postajemo izolovana ostrva zbog ovakvih politika koje su van EU, a koje će stalno težiti Evroskim integracijama -kaže Đurđević.

Dodaje da je upravo za EU integracije potrebno usklađivanje regionalnih politika, a ne uvođenje barijera.

Izvor: Танјуг

ĐurđevićPKSKiMHaradinajtakseAlbanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva