:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jul 17, 2019   11:54

0

90

Najteži zločini ne smeju ostati nekažnjeni

Povodom Svetskog dana međunarodne pravde i godišnjice usvajanja Rimskog statuta, kojim je osnovan Međunarodni krivični sud, a koji se obeležava svakog 17. jula, Ministarstvo pravde ukazuje da zločini, a posebno protiv čovečnosti, genocida, agresije, kao i ratni zločina, ne smeju ostati nekažnjeni, a da odgovorni moraju biti privedeni pravdi.

Međunarodni dan pravde podseća na važnost kontinuirane borbe protiv nekažnjivosti najtežih zločina koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, kao i nastojanja da se ovi zločini više ne ponove, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Ministarstva pravde.

Naglašavaju da borba protiv kriminala nije borba pojedinca već, međunarodne zajednice, a da su efikasna suđenja preduslov pune demokratizacije svakog društva.

"Obeležavanje Međunarodnog dana pravde predstavlja i solidarnost sa svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku i versku pripadnost, kao i podrška njihovoj borbi za pravdom", poručuju iz Ministarstva pravde.

Rimski statut, kojim se formirao Međunarodni krivični sud, usvojen je, 17. jula 1998. godine.

Republika Srbija je 2009. godine, potpisala i ratifikovala Rimski statut, te je Narodna skupština RS usvojila Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, kao osnov za dalju primenu Rimskog statuta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva