:

:

TV Most

clock

April 08, 2020   20:10

0

91

Nakon DSK i ABK traži od Kurtija da Tačiju bez odlaganja predloži novog mandatara

Pokret Samoopredeljenje ima predlog za mandatara, ali ne nagoveštava kada će izaći sa njime, dok Demokratski savez Kosova vrši pritisak da to učini do kraja nedelje, a istog mišljenja je i Alijansa za budućnost Kosova, koja će verovatno biti glavni partner lideru DSK u novoj vladi, piše Gazeta Ekspres.

Iz DSK kažu da PS, kao pobednička stranka na izborima od 6. oktobra, na raspolaganju ima još ovu nedelju, da predloži ime novog mandatara.

Iako Ustav Kosova ne predviđa rokove kada treba da se podnese predlog za mandatara, nakon zahteva predsednika, DSK traži da se to dogodi tokom ove nedelje, kako bi se ispoštovao rok od 15 dana, koji je predviđen ustavom, ali  tek po podnošenju imena mandatara.

Da ne treba odlaganje imenovanja mandatara, smatra i lider ABK Ramuš Haradinaj, koja će verovatno biti glavni partner DSK ako budu u prilici da  formiraju novu vladu.

Poslanik ABK Palj Ljekaj je takođe mišljenja da predlaganje mandatara ne treba odlagati u nedogled, koristeći ustavni vakum po ovom pitanju.

"Parlamentarno iskustvo nas je već naučilo ovim pravno-političkim situacijama, dodajmo ovde odluke Ustavnog suda o pitanju mandatara tokom leta 2014. godine. Prema mnogim pravnim mišljenjima raznih stručnjaka posle pada vlade i nakon konsultacija političkih stranaka diskreciono pravo predsednika je da odluči da li će raspustiti skupštinu ili ne. U trenutnoj situaciji, predsednik je odlučio da zatraži mandatara za formiranje vlade, obraćajući se upravo stranci koja je pobedila na izborima 6. oktobra, 2019., odnosno PS. Ali to ne znači ova stranka može odlagati davanje predloga za mandata u nedogled, zloupotrebljavajući činjenicu da to nije određeno ustavom", rekao je Ljekaj za Gazeta Ekspres.

Dodao je da bi se ukoliko PS odbije da odgovori, moglo čekati i do 30 dana, kako bi se pravo na formiranje vlade prebacilo na drugu stranku.

"Van bilo kakve političke etike je odlagati u nedogled odgovor predsedniku vezano za ime mandatara. Pobednička stranka ima obavezu da odgovori na zahtev predsednika, čak i ako ne prihvata da da mandatara ili u protivnom predsednik može da sačeka do razumnog vremena (15 dana ili čak 30) i da nakon tog roka, ćutanje pobedničke stranke  smatra odbijanjem kandidature mandatara, onda je na predsedniku da izabere mandatara koji treba da ima podršku 61 poslanika u Skupštini Kosova,“ rekao je poslanik ABK.

Demokratski savez Kosova je već najavio da će sarađivati sa ABK, Inicijativom i manjinama radi formiranja nove vlade.

Sa druge strane PS je odgovorio predsedniku na ovo pitanje, ali nije dao i novo ime mandatara, to će se učiniti čim se stvore uslovi, bez preciziranja rokova.

Izvor: Kosovo Onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva