:

:

TV Most

Foto: vikipedia

SAD

clock

Oktobar 24, 2020   11:51

0

198

Nakon liturgije, Grenel će razgovarati sa Srbima u Milvokiju

Starešina hrama Svetog Save u Milvokiju otac Dragan Veleušić kaže da će specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel sutra prisustvovati liturgiji u toj crkvi i posle njenog završetka razgovarati sa predstavnicima srpske zajednice u SAD.

Kako kaže, počastvovani su Grenelovim dolaskom i što se takav sastanak održava baš u glavnom i njavećem gradu Viskonsina u kome je srpska zajednica najbrojnija, iako je odluka najverovatnije deo predizborne kampanje.

“Drago nam je što nam se pruža prilika da pitamo i iskažemo svoje stavove, razmišljanja i nade da će američke vlasti, pored složenosti međunarodnih odnosa, biti spremne da vide stvarnost i da srpskom narodu dozvole da sa punim pravom štiti svoje teritorijalne i opšte nacionalne interese”, rekao je protojerej stavrofor Dragan Veleušić i izrazio uverenje da Amerika, čiji smo večiti saveznici, ne bi smela sebi da, kako dodaje, dozvoli da se u nju razočaramo.

Hram SPC koji će posetiti Grenel jedan je od najlepših u čitavoj srpskoj dijaspori, izgrađen je 1956. godine u srpsko-vizanijskom stilu,

Unutrašnjost je prekrivena mozaicima koji su koštali više od tri miliona dolara, a rađeni su 35 godina. Mediji su ih svrstali među najopsežnije u SAD.

Uz hram u Milvokiju postoji crkveno-školska opština Sveti Sava, to je bila prva institucija koju su srpski iseljenici osnovali i to 1912. godine - zvanično prva srpska škola u dijaspori, Kulturni centar sa kancelarijama, prostorijom za prijeme i velikom salom, kapaciteta 750 gledalaca, kao i Dvorana američkih Srba.

Grenel će u organizaciji grupe "Srbi za Trampa", prisustvovati liturgiji koja počinje u 9 sati po lokalnom vremenu, a koju će Hram prenositi i preko strima na Fejsbuk stranici.

Izvor: Танјуг

GrenelSrbi u SADTrampMilvoki
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva