:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Decembar 30, 2018   9:45

0

210

NALED: Smanjivati sivu ekonomiju, namete privredi…

Prioritet države u 2019. godini mora biti nastavak unapređenja poslovnog ambijenta u zemlji, suzbijanje sive ekonomije kroz usvajanje novog Nacionalnog programa i dalje insistriranje na reformi parafisklanih nameta, poruka je NALED-a Vladi Srbije.

Iz ove organizacije poručuju i da je važno nastaviti reformu Poreske uprave, digitalizovati sve postupke u toj instituciji i unaprediti rad inspekcije.

„Tu su postignuti konkretni pomaci u 2018. godini i taj dobar trend treba dalje nastaviti“, kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

I pored postignutih rezultata u radu inspekcija Poreske uprave, prioritet je, kaže, unapređenje rada inspekcije u resoru poljoprivrede.

U sektoru zdravstva, kaže, potrebno je ozbiljno raditi na skraćivanju svih procedura poput upisa lekova na pozitivnu listu.

Kada je reč o propuštenim prilikama Vlade u 2018. godini, Jovanovićeva kao primer ističe Zakon o naknadama, u kojem su sve takse i naknade objedinjene na jednom mestu ali, dodaje, nije stavljena tačka na nove namete koji se tiču privrede.

Zato u ovoj organizaciji zagovaraju formiranje Javnog registra parafiskalnih nameta koji bi prema njihovoj oceni napravio predvidiv ambijent za privrednike u Srbiji.

Za organizaciju „Inicijativa Digitalna Srbija“, koja kao neprofitna organizacija radi na digitalizaciji institucija u zemlji, prioritet države u 2019. mora biti obrazovanje na univerzitetima u sferi „digitalne pismenosti“.

Generalni direktor „Inicijativa Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević kaže da je vlada napravila značajne rezultate u oblasti osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Podseća da je od petog razreda osnovne škole obavezno programiranje, u 42 odeljenja u srpskim gimnazijama ima više od 1.000 učenika koji su u specijalizovanim odeljenjima za IT.

„Očekujemo da Vlada sledeće godine nastavi ovaj trend, ali da se fokusira na univerzitetsko obrazovanje jer je to jedan segment u kojem nemamo dovoljno mostova između obrazovanja i privrede“, kaže Đurđević.

Znanja koja se stiču na univerzitetu, dodaje, ne zadovoljavaju u potpunosti potrebe privrede.

Brojke pokazuju da 95 procenata kompanija kada traže stručnjake iz oblasti IT imaju problem da nađu adekvatne stručnjake za poslove koje treba da obavljaju.

Zbog toga, u ovoj organizaciji očekuju od vlade da u oblasti visokog obrazovanja uvede dodatne programe kojima će se pojačati veštine i znanja o savremenom informacionim tehnologijama, ali takođe i u oblasti produkt menandžmenta.

Produkt menandžemnt je važan, ističe Đurđević, jer samo oko 20 procenata onoga što se radi u IT sektoru u Srbiji je stvaranje sopstvenog proizvoda, dok je 80 procenata razvoj softvera za druge.

Izvor: Танјуг

siva ekonomijaNALEDekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva