:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2020   16:42

0

62

Namera Srbije je da što pre počne pregovore sa Libijom o vraćanju duga

Namera Srbije je da što pre započne pregovore sa Libijom o vraćanju duga tog državi, kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija, povodom upozorenja MMF da Vlada Srbije hitno reši taj problem.

Dug prema Libiji je poslednji neregulisan dug koji ima Republika Srbija, odnosno poslednji dug za koji još nije dogovorena dinamika otplate, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu navode da će komunikacija sa Libijom biti nastavljena, a da će o temi duga, koji Srbija ima prema toj zemlji, nastaviti da razgovara i sa MMF-om.

Objašnjavaju da je odložen početak zvaničnih pregovora sa predstavnicima Libije, s obzirom na trenutne okolnosti u toj zemlji i aktuelno dvovlašće koje se održava i na rad državnih institucija i Centralne banke Libije, kao i zbog otežane komunikacije sa tom zemljom,

U pregovorima sa Libijom, kako navode, trebalo bi da bude postignut dogovor i da se ugovorno reguliše obostrano prihvatljiv modalitet za otplatu preostalog duga.

Kako su istakli, libijska strana je već dva puta otkazivala susrete na kojima je trebalo da se pregovara o tačnom stanju duga i dinamici otplate, a poslednji takav sastanak bio je zakazan za sutra, 21. januar.

Međutim, dodaju, libijska strana je i taj susret otkazala.

Prema knjigovodstvenoj evidenciji Narodne banke Srbije, stanje duga Republike Srbije prema Libiji iznosi 44,66 miliona američkih dolara, po osnovu glavnice i usaglašeno je sa Centralnom bankom Libije na dan 17. maja 2015, sa zahtevom Srbije da se obustavi dalji obračun kamate, dok se ne steknu uslovi za pregovore.

U NBS dodaju da taj dug predstavlja deo duga bivše SFRJ po Sporazumu o zajmu iz 1981. koji pripada Republici Srbiji.

U Ministarstvu finansija kažu da Srbija redovno izmiruje sve svoje obaveze po osnovu kredita ili zaduživanja, kao i neregulisane dugove koji potiču iz perioda klirinškog načina plaćanja u prometu roba i usluga između bivše SFRJ i drugih zemalja.

Tako je, navode, prošle godine za izmirenje klirinških dugova izdvojeno oko 13 miliona dolara, koji je Srbija imala prema Češkoj, dok će u narednom mesecu biti izmiren i dug prema Slovačkoj u iznosu od 7,2 miliona dolara.

Poručuju da je cilj Ministarstva finansija da se odgovornom politikom što više dugova u najkraćem roku otplati, te da se ne ostave zaduženja budućim generacijama.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva