:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 11, 2024   12:35

0

51

Napad na Kijev i jug Ukrajine

Ukrajinska vojska saopštava da su ruske snage bespilotnim letelicama napale Kijev, kao i jug zemlje. Vazduhoplovne snage Ukrajine, istovremeno, navode da je tokom noći oboreno 40 od 45 ruskih dronova.

Ukrajinska vojska saopštila je Rusija da je tokom noći izvela napad dronovima na Kijev i jug Ukrajine.

Prema njenim navodima, najmanje jedna osoba je ranjene, a oštećen je i gasovod, kao i stambene zgrade u Nikolajevu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine, u međuvremenu, saopštilo je u da su njeni PVO sistemi tokom noći uništili 40 od 45 ruskih dronova.

Oleksandr Pavljuk novi komandant Kopnene vojske Ukrajine

Predsednik i vrhovni komandant Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je general-potpukovnika Oleksandra Pavljuka za komandanta Kopnene vojske, navedeno je u ukazu koji je danas objavila pres služba ukrajinskog predsednika.

Pavljuk je ranije bio prvi zamenik ministra odbrane, dok je komandant Kopnene vojske bio sadašnji glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski, koji je na novu dužnost imenovan 8. februara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski je za komandanta Združenih snaga imenovao Jurija Sodola umesto Serhija Najeva, koji je razrešen dužnosti. Na čelo Vazdušno-desantnih snaga imenovan je Ihor Skibjuk umesto Maksima Mirgorodskog, a za komandanta snaga teritorijalne odbrane imenovan je Ihor Plahuta.

Najnovije smene u ukrajinskoj vojsci usledile su nakon što je Zelenski 8. februara imenovao Oleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, pošto je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužni. Zelenski je potom 9. februara imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

Ukrajinski obaveštajci: Ruske snage koriste Maskov “Starlink”

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da je potvrdila da ruske snage koriste usluge komercijalne satelitske mreže "Starlink", čiji je vlasnik američki milijarder Ilon Mask. 

Nakon izbijanja rata, Mask rekao je da je usluga pristupa internetu preko njegove mreže "Starlink" aktivirana u Ukrajini, ali sada ukrajinski obaveštajci tvrde da tu uslugu koristi Rusija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva